En medlem i Kommunal ville ha bättre betalt på sitt jobb och vägrade acceptera sämre arbetstider. Då fick han sparken och mordhotades, enligt den stämningsansökan LO-TCO Rättsskydd lämnat till tingsrätten i Stockholm.

Den 43-årige mannen hade jobbat på ett privat behandlingshem för ungdomar i Stockholm i nästan sex år. Han tyckte att arbetet fungerade väl fram till i februari i år. Då försökte arbetsgivaren ändra hans schema och minska hans arbetstid.

Mannen vände sig till facket för att få hjälp. Medan han befann sig på fackexpeditionen ringde arbetsgivaren och ett kraftigt gräl uppstod. Fackrepresentanten blev vittne till hur mannen per telefon hotades till livet av en av sina chefer. Enligt stämningsansökan sa chefen ”Du vet inte vilka jag känner som kan knäppa dig.” och ”Du ska passa dig för att sticka ut hakan för inte ens du stoppar kulor”. Han bad också den anställde att dra åt helvete.

Ekonomisk ersättning
Facket anser att mannen blev avskedad utan anledning och har nu hjälpt honom att stämma företaget i Stockholms tingsrätt. Mannen kräver där skadestånd på 180.000 plus lön för de månader han inte arbetat. Företaget har dock en annan bild av vad som hänt. Arbetsgivaren anser att mannen missförstått allt och aldrig fått sparken. Han anser att mannen själv valt att sluta.

– Efter att han hävdat att vi hotat honom ville vi inte ha kvar honom på den enhet där vi själva arbetar, men vi erbjöd honom att bli förflyttad till ett motsvarande arbete på vår andra enhet, säger arbetsgivaren.

Han nekar också till att ha mordhotat den anställde.

– Det är helt och hållet påhittat. Självklart har jag inte gjort det. Han är bara ute efter att få pengar.

Inga kommentarer
Tom Jansson, som är lokal ombudsman på Kommunal i Stockholm, säger att han aldrig hört talas om erbjudandet om förflyttning. I övrigt vill han inte kommentera ärendet.

– Jag vill inte säga något innan domstolen har avgjort ärendet. Det ligger i sakens natur att vi har olika syn på det inträffade, annars skulle det inte ha blivit någon process. Nu är det domstolens sak att reda ut det här, säger han.

Det är ännu inte fastställt när fallet avgörs av tingsrätten.