Det danska kabinfacket varslade om strejk i slutet av förra veckan och i dag, måndag, följde svenska HTF efter. Konflikten inleds den 5 oktober om ingen uppgörelse om ett nytt godtagbart kollektivavtal nås dessförinnan, skriver TT.

Förhandlingarna mellan SAS Danmark och det danska kabinfacket bröt samman i förra veckan.

Kollektivavtalet för SAS Sveriges kabinpersonal löpte ut i mars. Sedan dess har parterna förhandlat om arbetsvillkor. Efter fruktlösa förhandlingar varslade HTF om strejk för att tvinga SAS Sverige att möta kabinfackets krav, de gäller bland annat en halvtimmes måltidsuppehåll efter fem timmars tjänstgöring och minst 14 timmars ledighet efter att ha jobbat mer än 10,5 timmar i sträck.

– Vi orkar helt inte längre. Stridsviljan är extremt hög bland medlemmarna, säger Pia Kastebring som leder HTF-klubbens förhandlingar med SAS i en kommentar.

SAS Sverige har 1.260 kabinanställda, varav de flesta är organiserade i HTF. Kabinpersonalen är i luften och jobbar cirka 750 timmar per år.

– Vi är väldigt förvånade över det här varslet säger Lars Andersen på SAS Sveriges informationsavdelning till TT. Nu får vi försöka lösa den här frågan med hjälp av Medlingsinstitutet.