/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/engels.jpg
Rolf Engelsson

…som efter valförlusten kanske blir utan oppositionsrådsplats efter fyra år som kommunalråd

Hur känns det?
– Det förhandlas om min framtid. Om jag ska vara privat så vill jag citera min politiska idol i lundapolitiken, socialdemokraten Sven Tuvesson. Han sa att när man suttit fyra år har man gjort en vända där allt varit nytt hela tiden. När man sen kan jobbet och vill ha fyra år till så är det slut.

Hur är det att söka arbete efter att ha varit kommunalråd?
– Många politiker vill inte gå tillbaka till sina gamla jobb efter många år i politiken. De har varit borta länge och passar inte längre för jobbet. Men när de söker andra jobb så är det få arbetsgivare som vill anställa dem. Det är en usel arbetsmarknad för avgångna politiker.

Varför tror du politiker har svårt att få jobb?
– Det verkar finnas en rädsla hos arbetsgivarna, även i offentlig sektor där politikerna själva anställer kan man höra kommentarer som att honom eller henne kan vi inte ta eftersom de varit politiker. När det borde vara tvärtom, att politiken och det allmänna behöver ha ett utbyte.

Vad händer om politiker inte får jobb?
– De stora partierna har en egen intern arbetsmarknad. Andra får jobb hos folk de känner. Det innebär att kontakten mellan verkligheten och politiken krymper och vi får en politik som människor inte känner igen. Något som både politiker och verklighet får ta på sig ansvaret för.

Vad gör du om du inte blir oppositionsråd?
– I botten är jag civilingenjör men det är en gammal utbildning, så jag går väl tillbaka till mitt jobb som konsult i en firma som några vänner har.