Tanken på en kombination av MAN och Scania är tilltalande, sa det tyska industrikonglomeratet i ett pressmeddelande i dag, onsdag.

– Det allmänna intrycket jag har är att det är ett välskött företag, säger Kjell Wallin, IF Metalls klubbordförande i Södertälje.

Han vill dock inte kommentera hur facket ser på ett eventuellt uppköp.

– Det är för tidigt att ta ställning till det ännu. Vi tar inte ställning till något som vi inte vet vad det innebär, säger han.

– Men det viktigt är om det nu blir något bud på bolaget att de nya ägarna har ett långsiktigt tänkande när det gäller framtiden för Scania, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven till TT.

I samma segment
MAN lovar mer information i frågan först nästa vecka.

Den tyska koncernen är ungefär lika stor som Scania och den verkar den inom samma affärssegment i området lastbilar.

MAN är dock stort i Tyskland och har till skillnad från Scania även etablerat sig i Indien. Båda koncernerna försöker också tränga sig in på den östeuropeiska marknaden.

Går mycket bra
Lastbilsbranschen går just nu väldigt bra och Scania har på senare tid, precis som flera andra företag i branschen, byggt upp sin kassa.

– Då blir det lätt att man blir en uppköpskandidat, säger Kjell Wallin.

Scanias vinstmarginaler är drygt tio procent, vilket anses som mycket högt i branschen. Förra året gjorde företaget en vinst på 4,7 miljarder kronor efter skatt.