Personalen på Electrolux i Mariestad i Västergötland fick klart besked vid ett möte i dag, torsdag: Fabriken ska dra ner och 150 varslas om uppsägning.

Omkring 1.000 anställda finns i Mariestadsfabriken i dag. För ungefär ett år sedan planerade Electrolux att dra nere antalet anställda med 300 personer. Men efter förhandlingar och nya utredningar stannade antalet på 150.

Men nu är det dags igen: Electrolux ska satsa på mer exklusiva kylskåp. Därmed minskar tillverkningen i omfattning – och planeringen är att antalet anställda ska minska ännu mer.

Koncernens presschef Anders Edholm berättar för Göteborgs-Posten att omställningen av produktionen betyder vinkylskåp, hopbyggda kyl- och frysskåp av amerikansk typ samt frostfria frysar och kylskåp.

Samtliga avtalsområden – Metall, SIF, Ledarna – är berörda. De flesta anställda är dock metallare.

IF Metalls klubbordförande Ola Bertilsson säger till TT att det kan bli tufft att hitta nya jobb i Mariestad, där Electrolux är en dominerande arbetsgivare, men han delar uppfattningen att det är riktigt att satsa på ett exklusivare sortiment:

– Det är vår enda chans. Det finns hur många som helst som gör billiga skåp och det är inte där vår nisch finns. Volvo och Saab gör ju inga billighetsbilar i dag.