Nya siffror från arbetsmarknaden fick socialdemokraterna att i dag öka på sina vallöften.
– Nu ökar efterfrågan på arbetskraft och då ska alla vara med. Därför satsar vi på dem som står längst från arbetsmarknaden i dag, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

I juli hade antalet anställda ökat med 121.000 i jämförelse med samma månad förra året, enligt ny statistik från SCB.  Tidigare i veckan presenterades även uppgifter om att antalet anställda ökat kraftigt under andra kvartalet. Ökningen var den största under hela 2000-talet.

– Vi kommer att nå målet för den öppna arbetslösheten på fyra procent redan under hösten, säger finansminister Pär Nuder.

Om utvecklingen fortsätter kommer arbetslösheten vara nere i tre procent redan inom det närmsta året, enligt finansministern.

Lovar mer
Det goda läget på arbetsmarkanden gör att socialdemokraterna i dag, torsdag, utvecklar de löften om arbetslösheten som presenterades i valmanifestet i fredags.

Ams får i uppgift att kartlägga de arbetslösas kompetens och arbetsmarknadsutbildningen utökas med 3.000 platser nästa år.

– Vi ser att efterfrågan på arbetskraft ökar och då är det viktigt att de som är arbetslösa har kompetens och kan vara med och konkurrera om arbetena, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Ungdomarnas ställning på arbetsmarknaden ska stärkas genom att fler får anställningsstöd. I dag kan den som anställer en ungdom som varit arbetslös i sex månader få ett anställningsstöd på maximalt 350 kronor per dag. Nu mildras reglerna så att stödet betalas ut redan efter tre månaders arbetslöshet.

Lönebidrag
Antalet funktionshindrade som får lönebidrag ska också öka från dagens 80.000 till 90.000, enligt det nya förslaget.

– Vår politik gör de arbetslösa mer attraktiva, och det gäller framförallt de som i dag står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Hans Karlsson.