Ett kinesiskt grossistföretag har under det senaste året finkammat Europa i jakt på rätt plats för att bygga en enorm och permanent utställningshall. Först när det stod mellan Kalmar och Amsterdam kopplades kommunernas ledning in.

– Det som tidigare varit vår största svaghet, vårt geografiska läge med ett stängt Ryssland och Baltikum, har plötsligt blivit en styrka. Nu ligger vi i centrum samtidigt som det är lugnt och tryggt och fritt från korruption här, säger Johan Persson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Kalmar.

Låga kostnader
– Jämför med Holland har vi låg bolagsskatt, låga investeringskostnader och låg arbetskraftskostnad. Något man sällan får höra från svenskar men alltså från utlänningar, fortsätter han.

Fanderun Groups har i dag cirka 70.000 utställningsföretag i Kina där de visar textilier, diamanter och kläder. Nu är tanken att 1.000 av dem ska flytta till Europa för att uppköpare här ska kunna se och känna på produkterna utan att åka till Asien.  Det innebär att det kommer skapas nya jobb kring den kinesiska satsningen eftersom turismen till området kommer att öka.

Kollektivavtal
Redan till sommaren ska de första kunderna bjudas in och det innebär att det är hög tid att börja bygga det enorma hus som planeras på Cloettas gamla industriområde. Men det är inte självklart att det blir svenska byggarbetare som får uppdraget.

– Det enda jag vet är att vi i vårt avtal med dem skrivit att svensk lagstiftning gäller och att det innebär att de måste följa kollektivavtalet. Men hur de sedan väljer att göra det vet jag inte, säger Johan Persson.

Tydlig vändning
För Kalmar som region är det som händer nu ett tydligt trendbrott eftersom de senaste tio åren präglats av en utdöende industri.

– Strukturomvandlingen har slagit hårt mot oss. Sedan kom Ikea i somras, och det var en viktig psykologisk injektion, och så en stor etanolfabrik. Sedan blev det klart att Bodström lägger ett häkte här och nu det här, summerar Johan Persson.