/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/cirkus2.jpg
Det är eftermiddag. Artisterna börjar vakna och göra sig färdiga för kvällen. Alisija Glavatska, 17 år, är handakrobat och är van vid cirkuslivet. Foto. Pia Hanzi.
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/cirkus1.jpg
Katja Enoch, uppvuxen på cirkusen, har en egen hästshow.
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/cirkus3.jpg
Rudi Brukson är clown. Hans fru Irina var akrobat och dansös men jobbar inte sedan paret fick barnen Elena, åtta månader, och Rico, två år.

CIRKUSFOLK. Folk från utsidan har svårt att vänja sig vid cirkuslivet, konstaterar Alisija Glavatska – handakrobat och soloartist som läser till advokat för säkerhets skull.

Cirkusen vaknar på morgonen, klockan fyra. Men vid det laget har djurskötarna redan varit uppe i två timmar. Halv fem åker vagnarna och släpen iväg till den nya platsen för dagen. Där sätts tältet upp och arbetet med det pågår fram till ungefär tio på morgonen.

Sedan vilar de flesta fram till eftermiddagen då det är dags att förbereda sig för kvällens föreställning. När föreställningen är över fortsätter arbetet fram till sen kväll. Arbetarna börjar packa ihop tältet så fort publiken har gått därifrån. Det går några timmar innan det är dags att gå och lägga sig för några få timmars sömn.

För sent tänka om
– Om jag skulle börja med något annat borde jag ha gjort det för länge sedan, säger Dennie Enoch som är teknisk chef och hör till cirkusfamiljens mellangeneration.

– Vissa dagar när det är kallt och blåsigt kan det kännas som att man vill lägga av. Men för det mesta tycker jag att varje dag på cirkusen är rolig.

Cirkus Dannebrog är på flera sätt en familjecirkus. Tre generationer av familjen Enoch ingår i sällskapet. Teknikchefen Dennie Enoch har vuxit upp på cirkus, som många andra i sällskapet, och har även ett cykelnummer i föreställningen tillsammans med sin son. Han bor i en typisk cirkusvagn av trä, inredd som ett litet modernt hus. I vagnen finns vardagsrum med hörnsoffa och flatscreen-tv, ett litet kontor med dator, kök, badrum och sovrum. Dennie har bott i vagnen till och från i 30 år.

Hans pappa Haddy är cirkusdirektör, medan sonen Jimmy är den som förväntas ta över ansvaret för cirkusen i framtiden. Cirkus Dannebrog kallar sig för Danmarks nationalcirkus. På cirkusen, som reser runt hela Danmark, arbetar kring 80 personer från hela världen. Det är artister, chaufförer och tältbyggare. Och djur förstås: elefanter, kameler, hästar, hundar. Dannebrog turnerar under sommarhalvåret, sammanlagt sex månader. På hösten och våren fortsätter turnén med en vintercirkus som hålls inomhus.

Byter inom branschen
När det inte är säsong jobbar en del av sällskapet med underhåll av utrustning och annat som ska ordnas kring sommarens turné.
Artisterna kan skaffa sig jobb till nästa säsong på olika sätt: vända sig till agenturer som förmedlar cirkusjobb eller skicka en film till olika cirkusar för att visa vad de kan. Men ofta får artisterna jobb sedan cirkusledningen har sett dem på en annan cirkus eller på tv.

Det är spridda åldrar på cirkusfolket. Många är barn som följer med sina föräldrar på turnén. En del av barnen är redan med i manegen. Under turnén har barnen en privatlärare som följer med och på vintern går de i vanlig skola. Alisija Glavatska har levt på cirkus sedan hon var nyfödd. Nu är hon 17 år och handakrobat med eget solonummer.

Men tränat har hon gjort sedan hon var tre år och när hon var sex uppträdde hon i manegen första gången. Då gjorde hon ett akrobatnummer med sin pappa. Hon, hennes mamma, pappa och lillebror är också artister på Cirkus Dannebrog under denna säsong. Familjen kommer från Ukraina och har rest runt med många olika cirkusar i Europa och även i Asien. Alisija säger att hon trivs överallt i världen. Hur bra man trivs, tycker hon, beror mest på sällskapet man reser med.

Hon har en pojkvän sedan tre år, men nu har de inte setts på länge. Han är också akrobat och de möttes på en cirkus i Schweiz.

– Ofta träffar man kärleken på cirkusen. Folk från utsidan har svårt att vänja sig vid cirkuslivet och då fungerar det inte, säger Alisija.

På vinterhalvåret läser hon till advokat och har hunnit med ett års studier. Hon vill egentligen jobba på cirkus, men går sin utbildning för säkerhets skull – ifall något skulle hända. Ifall hon skulle skada sig allvarligt.

– Jag vill jobba på cirkus så länge jag kan. Det är ett annorlunda liv och en annorlunda värld. Och jag vet inte hur det skulle vara att leva ett ”vanligt” liv, cirkuslivet är det jag känner till.

FAKTA: 220 år med cirkus
• Cirkusens födelse brukar anges till 1768 då britten Philip Astley blandade upp sina avancerade riduppvisningar med akrobater, jonglörer, komiker och andra artister.
• Teaterförbundet har kollektivavtal med de flesta cirkusar som turnerar i Sverige och såväl artister som tekniker, scenarbetare och djurskötare går på samma avtal. Musikerförbundet hanterar cirkusmusikerna.
• Flertalet artister kommer från länder utanför EU, Teaterförbundet tillstyrker deras arbetstillstånd.
• Minimilönen för cirkusarbetare och artister i Sverige är cirka 17.500 kronor.
(Källor: Nationalencyklopedien, Teaterförbundet)