LO:s hjälptelefon för sommarjobbande ungdomar slår nya rekord. Med tre veckor kvar har mer än 5.000 personer ringt eller mejlat för att ställa frågor eller be om hjälp. Förra sommaren hörde totalt 6.000 av sig.

– Det slår vi i år, säger Markus Kristiansson, LO:s ungdomssekreterare.

De vanligaste frågorna  handlar om lön. Hur mycket man ska tjäna och hur man ska få ut sin lön. En hel del frågar om arbetstider, hur många timmar de får jobba och liknande. Sommarens sista månad blir det fler frågor om vilka regler som gäller vid uppsägningar.

Markus Kristiansson säger också att många föräldrar ringer för sina ungdomars räkning.

– Det är helt okej att de ringer. För en 16-åring kan det vara svårt att formulera frågor. Det är också svårt att veta hur det är och när det är anledning att vända sig till oss.

Bottenlöst
LO får förklara för många som ringer att det inte finns någon minimilön i Sverige och att en arbetsgivare i princip kan betala hur lite som helst om det inte finns kollektivavtal. Då gäller det att inte tacka ja till ett jobb för två kronor i timmen, konstaterar Markus Kristiansson.

– Det första man ska göra är att se om det finns kollektivavtal, finns inte det blir det svårt. Vi rekommenderar alla att ta kontakt med rätt fackförbund så att de kan hjälpa till.

Även Arbetsmiljöverket har haft ett öga på ungdomars arbetsplatser i sommar. Syftet har varit att kontrollera om arbetsgivare inom kommuner och privat sektor har rutiner för att ta emot unga. Kampanjen omfattar anställda mellan 16 och 24 år och berör ett urval branscher, bland annat omsorg, industri och sommarserveringar. Andra branscher får besök sista veckan i oktober då EU har en gemensam ungdomssatsning.

Bland kraven från Arbetsmiljöverket finns att minderåriga ska ha handledare, att de unga ska få introduktion och information om risker. Arbetstiderna är också begränsade. Några slutsatser kan inspektörerna inte dra ännu eftersom kampanjen fortfarande pågår. Men några intryck finns att förmedla. I Stockholm konstaterar kampanjledaren Marianne von Döbeln att det bästa är när arbetsgivarna har specifika arbetsuppgifter för de yngsta. Stadsdelen Maria/Gamla stan är ett föredöme, säger hon.
 
Några unga inom vård och omsorg har inspektörerna inte hittat i Stockholm. I Småland har Arbetsmiljöverket dock fått in ett antal dispensansökningar för ungdomar som jobbar på schema inom vård och omsorg.

– Vi har gett några dispens från arbetstidsreglerna, säger Anna Eriksson, kampanjledare med säte i Jönköping, men inte alla.

FAKTA: Det här säger lagen
• Barn under 13 år får arbeta om det är ett enkelt arbete, riskfritt och med kort arbetstid. Högst sju timmar. Förälder ska godkänna arbetet.
• För unga mellan 13 och 15 år gäller liknande regler. De får ta lite större ansvar. Dock inte kassaarbete och ensamjobb. Arbetstiden får vara högst åtta timmar. För båda åldersgrupperna ska arbetstiden vara mellan 06 och 20.
• 16–18-åringar får ta i princip vilket jobb som helst. Gränsen går vid ensamjobb och arbeten där den unge kan skadas av maskiner, tunga lyft eller våld. Arbetstiden kan förläggas mellan klockan 06 och 22 eller 07 och 23.

Läs också: Bärföretaget känner inte igen sig i kritiken
Läs också: De apar sig på sommarjobbet