Cirka 800.000 svenskar har jobbat svart visar underökningen Svartjobb och svartköp i Sverige. Det motsvarar 66.000 helårsarbeten.

Svartarbete är vanligast bland studerande och värnpliktiga. Där uppger var fjärde att de jobbat utan kvitto. Motsvarande andel för övriga befolkningen mellan 18 och 74 år är 13 procent.

Köparen av svartjobben, oavsett om de skett inom hushållen eller åt ett företag, är ofta släkt, grannar eller bekanta.

För fina bilar
En stor del av svartjobben tros ske inom småföretag. Undersökningar visar nämligen att småföretagare har stora bostäder och fina bilar i en omfattning som inte motsvarar deras deklarerade inkomster.

Skatteverket uppskattar att småföretagarna undanhåller staten inkomster på upp till 71 miljarder kronor om året.

Den yrkeskategori med mest svartjobb är fackutbildade arbetare, där beräknas 266.000 personer jobba svart.

Bygger attityder
Inom byggbranschen har svartjobben varit ett stort problem. I början av juli gick arbetsgivare och Byggnads ut med att det skulle tas till krafttag för att stoppa utbredningen. Bland annat ska identitetskontrollen skärpas på byggarbetsplatser.

Än så länge märks det dock inte av några krafttag.

– Sådan här frågor handlar till stor del om att förändra attityder. Många verkar tycka att det är helt okej med svartjobb. Det gäller att få dem att förstå att svartjobb i slutändan slår tillbaka på en själv, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Byggnads ordförande vill också göra det svårare att få F-skattsedlar.

– Där behöver kraven skärpas. Det anses som ballt att starta småföretag men kontrollen måste bli bättre, säger han.

I Europatoppen
Svenskarna hamnar högt upp på svartjobbens Europatopp.

30 procent av svenskarna har handlat svart de senaste åren, uppger European Social Survey, där situationen i tjugo europeiska länder jämförts.

Genomsnittet för de övriga länderna är 24 procent.

Tidigare studier har visat på ett samband mellan länders skattenivåer och omfattningen av svartjobb. Lågskattelandet Schweiz har till exempel lägst andel svartjobb medan länder som Sverige, med sin höga skattenivå, har högre andel svartjobb.

FAKTA: Vita jobb
Inkomster upp till 16.699 kronor om året är skattefria. De ska dock ändå deklareras. En privatperson får köpa tjänster för 1.000 kronor per år av en annan person utan att meddela skatteverket.  (Källa: TT)

Erik Larsson
08-796 27 72