Vad håller Riksbanken på med och framför allt varför? Ursäkta mig, men det här är inte ens en konspirationsteori. Det är valår i år och människor inom Riksbanken, liksom det övriga elitskiktet, vill ha en borgerlig valseger och att räntan höjs för att sabba för socialdemokraterna/samarbetspartierna.

Jag behöver inte ha någon insiderinformation. Det räcker med att veta vad en ekonom är för något. I nio fall av tio är en ekonom en liberal politiker. Den fullständigt befängda idéen att det finns personer fria från ideologi och intressen, så kallade experter, har skapat ett monster som kallas Riksbanken. Utanför demokratisk kontroll bestämmer experterna att vi ska hög arbetslöshet.

Och hög arbetslöshet är inte bara en chans för alliansen att få använda sin lika missklädsamma som uttjatade favvo ”utanförskap”, utan ett effektiv redskap för att tippa över makten i samhället till näringslivet.

Det finns inget naturgivet behov av alla de lösliga arbetsformer som förpassar människor till utanförskap. Tim- och behovsanställningar gör att exempelvis en stor del av LO-kollektivets kvinnor är totalt oskyddade vad gäller försörjningen. Det beror bara på att arbetsgivarna har makten att få arbete utfört utan anställningskontrakt eftersom hög arbetslöshet gör arbetstagarna utbytbara.

Stänger ute
Arbetslösheten är också ett hot mot demokratin eftersom Sverige tystnar då människor blir ännu räddare för att använda yttrandefriheten för att påtala fel och brister på sin arbetsplats. Arbetslösheten skapar ett utanförskap som inte låter sig botas med höjd a-kasseavgift, sänkta socialförsäkringsnivåer eller uppluckrad arbetsrätt. Men den gör att exempelvis Maud Olofsson lättare kan föreslå ett ännu mer otryggt arbetsliv för ungdomar.

Arbetslösheten sätter skräck i arbetarklassen. Den gör att alla krav upphör, den förlamar samhället när klasskampen blåses av till förmån för en kamp för att behålla jobbet. Demokratin hotar ständigt de ägande klasserna genom att  behandla frågor om rikedomars fördelning. Därför uppfanns ekonomismen som en alternativ berättelse för att bekämpa folkstyret och den har vunnit legitimitet genom att bluffa sig fram som vetenskap.

Hur troligt är det att riksbankschefen Urban Bäckström först var objektiv expert för att sedan, som chef för Svenskt Näringsliv, plötslig bli sprängfull av särintresse? Vi måste kämpa för att Riksbanken ska återföras till demokratin och för att ekonomin ska återföras till politikerna.

Ann Charlott Altstadt
Frilansjournalist
Skriv till debattredaktörn