I skånska Arlöv byggs bostäder vid ett löpande band i en gammal bilfabrik. Det går dubbelt så snabbt och är åtminstone inte dyrare än traditionellt byggande. Men yrkesarbetarna i fabriken har runt 50 kronor lägre timpenning än kollegorna ute på bygget.

Grundidén är att bygga färdiga rum eller delar av rum i fabriken. Det som lämnar bandet är stora lådor på upp till 44 kvadratmeter golvyta. På byggplatsen hängs lådorna upp i ett stålskelett och bildar ett flervåningshus med många lägenheter.

Företagets vd Ulf Åberg jämför gärna med bilindustrin:

– Det handlar om att få ett jämnt flöde genom fabriken. Precis som vid biltillverkningen har vi en bottenplatta och ovanpå det kan vi bygga olika modeller.

Han pekar också på att det går att utveckla dyra hjälpmedel till ett husbygge vid stationer, och att materialet bara behöver transporteras fram till en station. Dessutom är arbetsmiljön bättre med bland annat lyfthjälpmedel och för att arbetet alltid sker inomhus.

Pinsam lön
Snickaren Mikael Nilsson är inte lika entusiastisk. Han monterar kök och garderober i fabriken.

– Trots att jag har ett av de bästa jobben här så blir det monotont, och lönen är en stor skam.

De anställda i fabriken är med i Metall. Klubbordföranden Lars Hurskainen berättar att lönen är det stora samtalsämnet och att
klubbens medlemmar hellre vill ha löner enligt byggavtalet, som i stort sett reglerar samma sorts arbetsuppgifter som i fabriken.
Stålbalkar är grunden i de fabriksbyggda husen. I praktiken är betongen utbytt mot balkarna. Tillverkningen i den stora öppna lokalen börjar med just stålbalkar.

Reza Alentar och Fikret Jugovic svetsar samman stålbalkarna. Just nu sker det mer eller mindre för hand för att svetsroboten är på ombyggnad.

Balkarna fogas samman till golv, väggar och tak. Nästan allt arbete sker i midjehöjd – även monteringen av gipsplattorna i taket. Längs ett brett band glider det hela fram, väggar och tak lyfts på plats. Elektriker, rörmokare, målare och alla slags montörer gör sina arbetsinsatser vid bandet.

Toaletterna kommer färdiga till fabriken. De monteras fast på golvplattor, där vatten- och avloppsanslutningarna redan finns. Med en lyft fäst i taket sätter Erik Kjellström och Benny Turkalj fönstren på plats.

– Det här går bra, men det är rätt pilligt med detaljerna, säger Erik Kjellström.

Sjukhus men inte opera
Ut ur fabriken glider de stålbandinklädda modulerna. Väggarna är isolerade med stenull. Lådorna väger mellan sex och tio ton. Enligt Ulf Åberg ger byggsättet stora möjligheter att variera husens utformning trots att modulernas ytmått är begränsat. Ett våningsplan kan bestå av tio moduler och de kan kombineras på många olika vis. Exempelvis kan en lägenhet bestå av två och en halv modul medan en annan kanske bara är en eller en och halv. En bra metod att bygga sjukhus och bostadshus med upp till åtta våningar tycker företagets vd.

– Det lämpar sig inte för operahus och andra stora öppna lokaler. Till skillnad från ett bygge måste vi ha ett jämnt flöde och en jämn sysselsättning. Vi kan inte permittera folk, säger Ulf Åberg.

Företaget, som heter Open House, bygger just nu 1.500 lägenheter i Annestad nära Öresundsbron. Det blir en ny liten stadsdel.
Bygglagbas Henrik Knutsäter jobbar med monteringen av de färdiga lådorna. Han säger att det är som att bygga med duplo- eller legobitar. På varje våning passas tio moduler exakt in på sin plats mellan de stående stålbalkarna. Fortsättningen av jobbet är som på ett traditionellt bygge.

– Det här är bra. Renare och mindre slitigt än på ett vanligt bygge, säger Henrik Knutsäter, som är betongarbetare och murare.
Han tror att metoden kommer att bli ett bra komplement till traditionellt byggande. För höga hus och stora arenor går det dock inte att använda metoden.

Lagbaskollegan Palle Andersson är inte lika positiv. Han arbetar med kompletteringar och justeringar inne i lägenheterna och tycker att arbetet är enformigt. Dessutom klagar han på kvaliteten på det invändiga fabriksjobbet.

Om vd Ulf Åberg får som han vill kommer nästa stora förändring ske ute på byggarbetsplatsen.

– Där finns de stora rationaliseringsmöjligheterna. Det behövs en industriell effektivitet och ett jämnt flöde.

FAKTA: Eget koncept
Det industriella bygget utvecklades i 15 år av Landskronaarkitekten Peter Broberg, som dog tidigare i år. Företaget Open House, som driver husfabriken i Arlöv, har funnits i tre år och ägs av OBOS, den norska motsvarigheten till HSB. De stora byggföretagen, Skanska, NCC och Peab, har startat varsin liknande fabrik för att bygga flerbostadshus industriellt.