Sex av tio i LO-opinion kan spara en tusenlapp i månaden till semestern.

LO-Tidningen har ställt samma fråga varje år sedan 2001. Andelen ja-svar i år är den högsta hittills. Lön, nytt jobb, skilsmässa, familjebildning, barn som föds och barn som flyttar hemifrån är sådant som styr om det finns några pengar kvar i slutet av månaden.

– Jag fick mitt första lönebesked på väldigt länge i dag. Jag får ungefär 3.000 kronor mer än jag hade i a-kassa. Om jag klarade av att leva på a-kassan ska jag väl klara av att spara en av de tre tusenlapparna till semestern, berättar Thomas Carlsson, fackligt aktiv i Skogs- och träfacket.

Han har fått jobb i hyvleriet på en byggvaruhandel i Tibro.

– Det är ganska mycket att göra, jäktigt ibland, men väldigt roligt att ha något vettigt att göra.

Det är jäktigast på onsdagarna och det beror på ”Timell-effekten”, konstaterar Thomas Carlsson:

– När han är i farten på tisdagskvällen kan man se vilket jobb som väntar på onsdagen.

Att sluta röka är också bra för privatekonomin. Det vet Anna-Lena Tzelepi, Norrköping, vårdare och ledamot i Kommunals sektionsstyrelse:

– Det kostade mer än 1.000 kronor i månaden. Nu har jag roligt för de pengarna i stället.

FAKTA: Tidigare år

År Ja Nej
2005 37% 63%
2004 47% 53%
2003 43% 57%
2002 50% 50%
2001 49% 51%