/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/haag2.jpg
Doldis. Martina Haag har gjort en kometkarriär som krönikör men är mindre känd till utseendet. Foto: Pia Hanzi.

Blöjbyten, ouppnåeliga krav och spruckna drömmar – sådant som många gärna skulle slippa. Men inte Martina Haag. Hon har lärt sig att ta vara på vardagens mest oglamourösa delar och beskriva dem så att andra ska känna igen sig.

– Jag beskriver livet precis så ruttet som det ibland är. Mycket av mammapressen är annars alltid så perfekt, alla har det så härligt. Men jag vill ju att de som köpt tidningen fastän de egentligen är panka, för mammor har aldrig pengar, ska bli lite peppade och inte bara känna sig nedtryckta i skorna.

Martina Haag, en halvkänd skådespelerska som egentligen aldrig ”brejkat” som hon själv säger. Som författare är hon dock en stigande stjärna sedan hon de senaste åren toppat bästsäljarlistorna med sina böcker.

– Precis som de allra flesta människor har jag kämpat för att komma uppåt. Och att ha drömt om livet som skådis i 20 år utan att drömmen slagit in känns så klart onödigt. Men utan den tiden hade jag inte tagit mig dit jag är i dag, konstaterar hon krasst.

Långt från barnskrik
Vi träffas på kvartersfiket Gateau i Bromma i Stockholm. Samtidigt som hon pratar med sin syster i telefon beställer Martina Haag en baguette utan smör och instruerar expediten hur hon ska göra latten så att det blir exakt rätt mängd mjölk i den. Till slut slår vi oss ner på den knäpptysta uteserveringen som badar i sol och plötsligt känns både barnmat och potträning väldigt avlägset.

Vi pratar en del om likheterna mellan fackligt arbete och livet som kändis. Men Martina Haag har svårt att hitta något gemensamt. I stället går uppmärksamheten till två ettåringar som sitter på uteserveringen med sina pappor. Mitt i en mening säger hon halvhögt ”nu är han på väg ut i gatan där” och sedan skakar hon på huvudet och konstaterar att hon är mamma på heltid och återgår till samtalet. Att bli förälder har förändrat en hel del för Martina Haag, bland annat var det så hon började skriva.

– Jag vet inte varför men det där är en trend, att man byter jobb efter att ha fått barn. Kanske för att man tvingas klippa bort alla grejer som inte är viktiga. Och då förändras ju också synen på jobbet.

I krönikorna är det den chose-fria Martina Haag som läsaren får möta. Utan några förskönande omskrivningar beskriver hon sin avundsjuka på andra mammor eller kvinnor plus ger detaljerande beskrivningar av konflikterna med maken Erik. Men när vi ses är det en betydligt mer välpolerad Martina Haag som träder fram.

Hur viktigt är självförtroendet för att man ska lyckas?
– Det är viktigt. Men ofta handlar det lika mycket om att få chansen att visa vad du går för. Då ser andra att du fått chansen och är beredda att satsa på dig. Det blir en garant, säger Martina Haag som på ett ögonblick blivit allvarlig.

Under tiden som arbetslös skådis har hon haft tid att lära sig hur det kan funka i Mediesverige.

– Visst är det orättvist. Jag kun-de bli galen på typer som mig själv som fick utrymme att skriva böcker till exempel. Och speciellt om
jag hade varit en mer utbildad författare, då hade jag säkert irriterat mig på folk som kom från ingenstans.

Nu är det omvända roller. Martina Haag har tagit sig igenom den bökiga delen av sitt liv och det är hon som väljer och vrakar mellan erbjudandena när hennes debutroman ska bli film. Regissörerna köar för att få göra Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) och självfallet är det Martina Haag själv som spelar huvudrollen. Men enligt Martina Haag hänger allting ihop.

Apjobbiga seglarkompisar
– Ska man bli något får man fan ta sig dit själv. För det är ingen jävel som kommer att fixa det åt en. Så är det. Redan i plugget gick jag i en snobbskola och det var apjobbigt att som tonåring hamna i ett gäng av täta seglarkompisar som fått en båt eller ponny i sexan. Men de erfarenheterna gjorde mig till den jag är, och utan dem och utan tiden som misslyckad skådis hade jag aldrig fått skriva krönikor. Och utan krönikorna hade jag aldrig fått skriva en roman och aldrig fått göra en film.

– Folk i underläge har helt enkelt roligare saker att berätta än folk som haft det enkelt, så är det, säger Martina Haag utan att redogöra för hur länge man kan ha flyt innan man själv är i överläge.

FAKTA: Martina Haag (född Helen Martina Uusma)
Ålder: Fyller 42 år den 9 juni
Bor: I ett litet vitt trähus i Stockholmsförorten Bromma med familjen som består av maken Erik och barnen Jackson, 9, Lucia, 7, och Dino, 2
På visitkortet: Står det skådis/författare
Skrivit: Krönikesamlingen ”Hemma hos Martina” och romanen ”Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)”. Båda böckerna är översatta till bland annat norska, engelska och tyska
Nästa filmroll: Huvudrollen i filmatiseringen av hennes debutroman som börjar spelas in i höst