Klämdagarna är arbets-dagar. Bara nationaldagen är ledig.

Så ser det ut för de flesta i LO-opinion. Drygt hälften jobbar i dag, fredagen den 26 maj, och två av tre jobbar på annandag pingst.
På nationaldagen är däremot fem av sex lediga – fast det verkar inte väcka vare sig jubel eller blågula känslor.

– Svenska folkets nationaldag är midsommarafton, tycker Magnus Bergkvist, fabriks-arbetare och klubbordförande på Nolato i Sunne.

Ulf Hörnelid, Norsjö, vårdbiträde och personlig assistent samt arbetsplatsombud i Kommunal, ser helgbytet som ”ytterligare ett bevis på tokigheterna som bestäms i Stockholm”.

Den vanligaste invändningen mot helgbytet är att arbetstiden ökar.

– Om de hade menat något med talet om kortare arbetstid hade de kunnat ge oss nationaldagen. I stället har vi fått två dagar extra att jobba på sju år, konstaterar Bodin Englund, Helsingborg, chaufför och vice klubbordförande i Transport.

Låtsas som ingenting
Fast alla har inte bytt helgdag. Sanna Ojala, lokalvårdare i Timrå och aktiv i Fastighets, är ledig på annandag pingst och går till jobbet som vanligt på nationaldagen.

– Fastighets har sagt ifrån. Så länge vi inte får ett avtal där vi kompenseras för arbetstidförlängningen jobbar vi som det står i vårt kollektivavtal.

Hon är glad över att facket står på sig – men ser inte fram mot att gå till jobbet på nationaldagen.

– Min arbetsgivare sa: ”Fan vad ni ska få storstäda!”

De vårdanställda får lägre lön efter helgbytet. Tidigare fick de storhelgstillägg på annandag pingst. Det får de inte på nationaldagen.

Peter Bäckström, tvätteri-operatör och klubbordförande på Berendsen i Eskilstuna, blir snarast stressad av den röda dagen den 6 juni.

– I tvätteribranschen har vi inga klämdagar och vi slutar aldrig tidigare inför en röd dag. Dessutom måste vi jobba in röda dagar. Det gör att de veckorna blir väldigt hektiska, tycker han.