Det är inte tillåtet att gå ner till halvtid på grund av vantrivsel och få a-kassa på halvtid. En 63-årig Sölvesborgsbo förlorade i Regeringsrätten – men kan få skadestånd för att facket gav fel råd.

Rådgivningen från tjänstemannafacket SKTF bidrog till att Sölvesborgsbon har gjort en ekonomisk förlust och därför kan han få ersättning från fackets samlingsförsäkring. Förbundets jurist Anders Hult gör själv bedömningen att mannen har skadestånd att hämta.

Regeringsrätten slog tidigare i vår fast att det inte räknas som arbetslöshet om någon frivilligt går ner i arbetstid hos sin arbetsgivare. Domstolen konstaterar att mannen, som jobbade åt Sölvesborgs kommun, inte heller kunnat visa att förändringen av arbetstiden skett av hälsoskäl eller något annat skäl som kan påverka bedömningen. Därmed är sista ordet sagt i en fem år lång rättsprocess.

År 2001 kom mannen och kommunen överens om att han skulle ingå i något som kallades en generationsväxling. Under två år skulle han på halvtid lära upp en annan anställd och på den andra halvtiden skulle han få a-kasseersättning. Kommunen skulle också ersätta mannen för karensdagarna i arbetslöshetsförsäkringen. Avtalet slöts med fackets, SKTF:s, goda minne.
Men a-kassan sa nej till a-kasseersättning med i stort sett samma motivering som i den sista domen från Regeringsrätten. Beslutet överklagades. SKTF:s förbundsjurist Anders Hult säger att mannen var tvungen att lämna arbetet för att han led av något som kan beskrivas som utbrändhet, och därför borde få ersättning.

Missnöjd inspektion
Länsrätten gick dock på a-kassans linje. Kammarrätten ändrade sedan domen helt och gav mannen rätt till dagpenning på halvtid. I domen skriver kammarrätten: ”med hänsyn till att mannen tidigare arbetat heltid, är anmäld hos arbetsförmedlingen på heltid och har för avsikt att arbeta heltid får han anses vara arbetslös”. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen var inte nöjd med det utslaget och gick vidare till Regeringsrätten.

– Regeringsrättens dom överensstämmer med tidigare praxis. Det finns inte så mycket mer att säga om den, säger Ingrid Boström, jurist hos IAF.

SKTF:s Anders Hult är däremot ledsen och besviken över domen:

– Domstolen har inte trott på honom när han sagt att han behövde byta arbete. Domstolen anser att han bara ville bli försörjd av a-kassan.

Nu när rättsväsendet har sagt sitt gäller frågan vilken ersättning mannen kan få från sitt fackförbund. Efter kammarrättsdomen fick han a-kasseersättning. Mannen har numera gått i förtida pension och anser själv att ersättning borde vara skillnaden mellan den pension som han får och den han skulle ha fått om han arbetat fram till sin 65-årsdag.