På internet kan man hitta brokigt och oväntat material. Ta bara Harry Potter, som ju är ett globalt fenomen. Hittills har sex av sju planerade böcker kommit ut, och fyra av sju filmer har släppts.

Om man går till Google och klickar på ”Harry Potter” så får man fram över ett par miljoner träffar. Åtminstone en site är officiell och tillhör Warner Bros., filmernas producent. Men gränserna är ofta flytande. Harry Potter-böckernas författare J K Rowling har berömt en inofficiell website, The Leaky Cauldron, med resultatet att den har blivit en av de mest etablerade.

Massor av fan chat publiceras också – det innebär informella diskussioner. Åt ena hållet övergår sådan chatting i recensioner skrivna av fans. Åt det andra blir det hela till fan fiction, skönlitterära inslag om Harry Potter-figurer. Detta är en blomstrande verksamhet: man har beräknat att omkring 230.000 sådana texter ligger ute på nätet, och flera tillkommer ständigt. De flesta är författade av personer som använder pseudonymer, ofta lämpliga i sammanhanget – ”Häxa” eller ”Trollkarl” till exempel. Här förekommer oväntade vinklingar och episoder. Sequels är vanliga (”Hur gick det sen?”) liksom prequels (”Vad hade hänt tidigare?”).

Träig bestseller
Ibland skriver någon en ny version – till exempel från en oväntad synvinkel – av någon episod i böckerna. En del fan fiction är hopplöst usel, men det finns också utmärkta imitationer av Rowlings berättarstil. De kan ibland överträffa hennes – hon har med viss rätt beskyllts för att vara stilistiskt träaktig.

Lite förvånande, med tanke på att böckerna i första hand riktar sig till barn, postas en hel del erotisk fan fiction om vissa av personerna. Mycket av detta är så kallad slash fiction, om homosexuella möten mellan manliga gestalter. Oväntat nog är de flesta av författarna heterosexuella kvinnor. Några texter är satiriska, som när aristokratiska och konservativa elever från magiskolan visar sig utgöra en sorts Hitler Jugend där medlemmarna har sex med varandra. Vidare finns det fan art, oftast i form av teckningar och målningar. Foton, kanske stulna, läggs också ut.

Slutligen kan man upptäcka material skrivet av Harry Potter-hatare – motsatsen till fans. Här kan man skilja mellan hatinlägg skrivna av religiösa skäl och av mer personliga. Kristna fundamentalister brukar avsky Harry Potter. En viss amerikansk dam har en website som används till att varna för böckerna och filmerna. Hon tror att magi faktiskt existerar och att dessa lär ut sådant.
Och en viss man i USA skriver upprört att hans fru försummar honom och barnen för Harry Potter. Numera får hennes make till och med laga middag själv!

Susanna Roxman
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen