Colombias president vill operera in mikrochips i kroppen på colombianska gästarbetare i USA så att de kan spåras upp och utvisas tillbaka.

Detta förslag avslöjades av kongressmannen Arlen Specter och publicerades i den av colombianska vicepresidenten Francisco Santos ägda dagstidning El Tiempo den 4 maj.

Först förnekade presidentpalatset det anmärkningsvärda förslaget men dagen efter tillstod president Uribe att han hade lagt förslaget för att ”humanisera” de colombianska immigranternas situation i USA.

I detta land finns det nästan fyra miljoner colombianer som tagit sig dit undan den ekonomiska krisen och inbördeskriget. De lever som de flesta latinamerikaner i USA illegalt utan uppehålls- och arbetstillstånd.

Många drog efter andan när Arlen Specter berättade om Uribes förslag att operera in mikrochips i immigrantarbetarnas kroppar för att på så sätt hålla kontroll över var de kan befinna sig när tidpunkten har kommit för att skicka tillbaka dem till Colombia.

Storebror ser alla
Många gör paralleller med George Orwells fiktioner om det övervakade samhället.
– Jag pratade med Uribe och ifrågasatte starkt hans förslag, som han sa också tillämpas med Spanien och Kanada, sa republikanen Specter, som är ordförande i underhusets Juridiska kommitté, till El Tiempo den 4 maj.

– Om USA har denna utvecklade teknologi med datorer och chips och ändå inte vet om en person har stannat i USA eller rest tillbaka till Colombia, var slutar det då? kontrade Uribe till tv-kanalen City-TV, också den ägd av vicepresidenten Santos, dagen efter.

I Colombia har presidentens förslag rört upp himmel och jord och Uribes anklagas vara en nickedocka åt Bush. Mannen på gatan säger att Uribe framställer den arbetslöse colombianen i sämre dager än en fängelsekund. Den sistnämnde kan få ett band med ett mikrochips på armen i USA, men Uribe vill operera in ett mikrochips i kroppen på sina landsmän som ska arbeta i USA. Utspelet sker bara tre veckor innan presidentvalet i Colombia där Uribe ställer upp för återval.

Läs också: Gästarbetarna skickade hem 3,6 miljarder som hamnade i statskassan

Dick Emanuelsson
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen
Dick Emanuelsson