Löneförhandlingarna på Scania har slutat i oenighet. Företaget ska nu ensidigt lägga ut sitt slutbud. ”Diktat”, anser IF Metalls förhandlare.

Den 1 april ska nya löner gälla i hela verkstadsindustrin. På Volvo Personvagnar och på Volvo Lastvagnar i Göteborg är löneförhandlingarna klara. Från första april får IF Metalls medlemmar i genomsnitt 620 kronor mer i månaden, ungefär 2,7 procents löneökning. På Volvo Personvagnar har bonusen som utgick för uppnått kvalitetsmål omvandlats till fast månadslön, vilket gav 1.050 kronor mer. På lastvagnar är bonusen kvar.

– Det var väldigt populärt bland medlemmarna att skippa bonusen och istället höja den fasta månadslönen, säger Mikael Sällström, förhandlingsansvarig för Volvo verkstadsklubb i Göteborg.

Men på Scanias fabriker i Sverige har löneförhandlingarna kärvat ordentligt och slutat i total oenighet. IF Metall har trots flera försök inte lyckats komma överens med arbetsgivaren.

Långt ifrån
Tredje och sista året i avtalet med Teknikföretaget ligger det cirka 2,6 procent i potten och då är en löneöversyn inkluderad. Arbetstiden förkortas med tio minuter i veckan, värt 0,5 procent, det sista året före nästa stora avtalsrörelse.

Företaget har inte varit berett att närma sig vårt krav, förklarar Kjell Wallin, IF Metalls koncernfacklige ordförande.
Fackets bud värderas till 6 procent, 800 kronor, lika till alla, plus ett engångsbelopp på 5.000 kronor att betalas ut till semestern. Företaget ansåg att det var alldeles för högt och svarade med 550 kronor i månaden, ungefär 2,6 procent, plus ett engångsbelopp på 3.000 kronor.

IF Metalls motivering till sitt bud är att Volvoarbetarna tjänar drygt tusenlappen mer och att lönerna på Scania knappt är i nivå med IF Metalls genomsnitt.

– Scania är stort och framgångsrikt och har råd att betala lika höga löner som Volvos arbetare får. Scania var löneledande för tio år sedan. Men nu är vi nere på snittet, säger Staffan Eriksson, klubbstyrelsen på Scania i Sibbhult i nordöstra Skåne.

FAKTA: Snitt på 23.000

• Genomsnittslönen var förra året 23.025 kronor i månaden, exklusive övertid, för IF Metalls medlemmar i fordonsindustrin.
• Snittlönen för alla if-metallare inom verkstadsindustrin var 21.700 kronor förra året, exklusive övertid.
Källa:
Statistiska centralbyrån