Sju kommuner i Stockholms län vägrar teckna kollektivavtal med Kommunal om plusjobb. Allt enligt facket. Arbetsgivarna hävdar att det är Kommunal som stoppar plusjobben med onödiga krav på avtal.

Det räcker med överenskommelser, säger flera personalchefer som LO-Tidningen talat med. Parterna skyller på varandra och i centrum står frågan om det ska vara kollektivavtal eller inte. Avtal öppnar för tvister, anser arbetsgivarna, som gör vad de kan för att slippa det.

Kommunal säger att tvistefrågan är ett svepskäl. Den verkliga anledningen, enligt facket, är att ett avtal ger rätt för plusjobbarna att följa med lönemässigt och en möjlighet att säga upp sig. Klart är i alla fall att oenigheten leder till färre plusjobb i Stockholms län än det kunde ha varit. I Lidingö hade kommunen förberett för 16 platser, Täby 14 platser och Vallentuna 10. Jobb som i stort sett fryser inne. Totalt finns avtal om 2.500 jobb i länet, varav 1.000 i Stockholms stad.

Det kan dock bli enstaka plusjobb för tjänstemännen där kommunalarna blir utan. Danderyds kommun är ense med tjänstemännen, liksom Vallentuna, där ett plusjobb förbereds.  Ulf Berglund är personalchef i Vallentuna. Han håller hårt på principen att teckna så få lokala kollektivavtal som möjligt. Det räcker långt att följa de centrala avtalen och de allmänna bestämmelserna, säger han.

Inga strider
Ulf Berglund vill inte att plusjobbarna ska behandlas annorlunda än andra anställda i Vallentuna. Samtidigt medger han att det är en politisk fråga.

– Självklart, det är kommunstyrelsens ordförande som skriver under kollektivavtal. Inte jag som tjänstemän.
Margareta Johansson är ombudsman för Kommunal i Stockholms län. Hon tror att det finns ett ointresse för plusjobb i de aktuella kommunerna.

– Vi lägger krutet på de kommuner som sagt ja. Vi har inte konflikt med någon.

I Västsverige har fack och arbetsgivare löst frågan tack vare gamla överenskommelser om hanteringen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det har tagit tid, men avtal är på gång i alla kommuner utom en. 

– De redan inkörda rutinerna ibland annat Göteborg har satt press på andra kommuner och det gick bra att komma överens, säger ombudsman Henrik Johansson.

Enligt Ams är 5.974 plusjobbare i arbete denna vecka. Vanliga plusjobbsyrken är vårdbiträde, dagbarnvårdare, skolvärdinna och personlig assistent. Kommunal har avtal med 279 arbetsgivare, varav majoriteten är kommuner.

FAKTA: 20.000 ska anvisas plats
Under året ska 20.000 personer anvisas till plusjobb i kommun, stat och hos privata entreprenörer. Regeringen föreslår i vårbudgeten att ytterligare 1.000 plusjobb ska gå till ungdomar.

Ett plusjobb ska vara kvalitetshöjande för verksamheten och pågå i högst två år. Åtgärden vänder sig till personer som varit inskrivna på arbetsförmedlingen i minst två år. Anställningsvillkoren ska bestämmas i en förhandling med facket. Lagen om anställningsskydd gäller inte.

De sju kommuner i Stockholms län som inte tecknat kollektivavtal är Lidingö, Danderyd, Täby, Ekerö, Solna, Vallentuna och Österåker. Andra som sagt nej eller tvekar är Vellinge och Tanum.