En stor majoritet vill att svenska avtal och löner ska gälla i företag från andra EU-länder som tillfälligt gör jobb i Sverige. Även bland egenföretagare och borgerliga väljare är stödet stort för svenska regler.

LO-Tidningen har låtit göra en Sifoundersökning, som även visar att de allra flesta vill att de anställda i företag som gör arbeten under kortare tid i Sverige ska betalas med genomsnittslönen för yrket.

Undersökningen ger i praktiken stöd till Byggnads linje i konflikten med det lettiska företaget Laval i Vaxholm. Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, säger att resultatet är mycket tydligt.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, höjer däremot ett varnande finger. Om skillnaderna är små mellan olika grupper som de politiska partierna kan det tyda på att svaren inte är så genomtänkta och att människor kanske inte har så bestämda uppfattningar.

Men Toivo Sjörén konstaterar att invändningen inte stämmer för den här undersökningen. Skillnaderna mellan moderater och socialdemokrater är 20 procentenheter när det gäller frågan om vilka avtal som ska gälla.

– Undersökningen visar att stödet för svenska avtal och löner är stort. Det är inget konstigt med det. Det har vi också sett i andra undersökningar, säger han.

Åsikter i siffror
81 procent vill att svenska löner och avtal ska gälla, medan 12 procent tycker att ursprungslandets lagar ska tillämpas. Bland kvinnor är stödet för ursprungslandets regler lägre än bland män. 77 procent anser att de anställda i de utländska företagen ska betalas med yrkets genomsnittslön och 16 procent tycker att de borde få avtalets minimilön.

I alla politiska partierna finns en majoritet för svenska löner och avtal. Det lägsta stödet, 53 procent, finns hos kristdemokraterna, medan stödet är störst bland vänsteranhängarna med 95 procent. Bland kristdemokraterna är samtidigt osäkerheten stor. Omkring en tredjedel tar inte ställning i frågan.

Mellan 70 och 80 procent i alla partier vill att genomsnittslönen ska gälla. Bland de borgerliga finns ett något större stöd för minimilön än bland sympatisörerna till de tre andra riksdagspartierna.

Den hårdaste förespråkaren för svenska villkor för utländska arbetare som arbetar tillfälligt i Sverige är en ung kvinna i norra Mellansverige med grundskoleutbildning och medlemskap i LO som  röstar på vänsterpartiet. Den starkaste motståndaren är en äldre man i Stockholm med eget företag och om möjligt också medlem i ett TCO-förbund och som lägger sin röst på kristdemokraterna.

FAKTA: 1.000 tillfrågade
Sifo har intervjuat 1.014 förvärvsarbetande. De har svarat på två frågor. Den första handlar om villkor för de anställda i företag från andra EU-länder som gör jobb några månader i Sverige. De svarande har fått tre svarsalternativ: svenska avtal och löner, ursprungslandets lagar och vet ej. De som tycker att svenska regler ska gälla har även fått svara på frågan vilken lön de anställda i ett sådant utländskt företag ska ha avtalens minimilön eller en genomsnittslön för yrket.

Läs också: artikeln "Facket gläds och företagarna ser rasism"