Trenden i Europa är att arbetstiden ökar. Allt fler löntagare går med på längre arbetstider för att rädda jobben. Parollerna om kortare arbetstid för att öka sysselsättningen är som bortblåsta.

Huvudtrenden i Europa med Tyskland i täten är att arbetstiden förlängs. I Frankrike ifrågasätts 35-timmarsveckan av arbetsgivarna och av regeringen. Övertidskvoten har höjts och ännu har 35-timmarsreformen inte nått företag med mindre än 20 anställda. Frågan är om den någonsin genomförs för småföretag. I Österrike visar undersökningar att arbetsveckor på 45 timmar är vanliga.

Arbetstiderna blir emellertid inte längre genom lagar eller centrala avtal. I stället är det i lokala avtal, genom hårt tryck från globalisering och hot om utflyttning, som arbetstiden blir längre och allt mer flexibel.

Tyskland har varit ett föregångsland när det gäller utvecklingen av arbetstider. År 1995 infördes 35-timmarsveckan i verkstadsindustrin i västra Tyskland genom ett avtal mellan IG Metall och arbetsgivaren Gesamtmetall.

Säkrar jobben
2003 gick arbetarna i östra Tyskland ut i en förödande strejk som IG Metall fick avbryta utan att ha nått något resultat. I den delen av Tyskland råder fortfarande 37 timmars arbetsvecka.

Året efter den misslyckade strejken tecknades Pforzheimsavtalet med en öppningsklausul som gör lokala avvikelser möjliga. Parterna på många företag kommer överens om längre arbetstid utan lönekompensation för att i stället få en jobbgaranti.

– På 80- och 90-talet var motivet bakom kraven på förkortad arbetstid att fler jobb skulle skapas. Nu är motivet det omvända. Längre arbetstid säkrar jobb, säger Tommy Isidorsson, forskare vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Alla i Tyskland kommer inte att gå mot längre arbetstid. Men öppningsklausulerna underminerar avtalen på central nivå. De kan inte försvaras av de betydligt svagare lokala organisationerna, anser Tommy Isidorsson.

– Den utvecklingen är den mest alarmerande i Tyskland, säger han.

Pressar på
Även i Sverige har arbetsgivaren Teknikföretagen klart uttalat att det är slut med arbetstidsförkortningar för lång tid framåt och pressar på för att få införa mer flexibel arbetstid.

Arbetstiderna splittras allt mer och utvecklingen spretar åt olika håll. Ingemar Göransson, utredare på LO, anser att trenden i Sverige handlar om att arbetsgivarna utvidgar sin rätt att ensidigt variera arbetstiden.

Utvecklingen för tjänstemän är en allt högre grad av dold arbetstid. De arbetar längre tider men utan att det märks i statistiken, enligt Mats Essemyr, utredare på TCO. LO-Tidningens illustration över arbetstiderna i Europa visar upp ett myller av avtalade veckoarbetstider och faktisk arbetad tid.

Skiljer 20 procent
Även om staplarna ser ganska lika ut så arbetar polackerna ungefär 600 fler faktiska timmar varje år än holländarna. Samtidigt är sysselsättningsgraden i Polen knappt 54 procent jämfört med nästan 74 i Nederländerna. Färre arbetar väldigt mycket i Polen jämfört med i Nederländerna där arbetstiden spritts ut över fler.

Sverige avviker från andra länder i Europa för att sysselsättningsgraden är hög, tillsammans med Nederländerna och Danmark högst i Europa. Men Sverige sticker ut speciellt för att den är hög för kvinnor och för äldre arbetskraft mellan 55 och 65 år. När det sedan gäller hur många timmar som faktiskt arbetas ramlar Sverige ner någonstans i mitten bland länderna i Europa. Danmark och framför allt Nederländerna faller ännu längre ner.

I Nederländerna arbetar fler deltid än i något annat land i Europa, nästan varannan holländare. Sverige har en generös föräldra- och sjukförsäkring och många, men färre än i Nederländerna, som arbetar deltid. Något som slår igenom i antalet faktiskt arbetade timmar.

– I Sverige är arbetstiden jämnare fördelad över befolkningen. Man har möjlighet att jobba och ha barn, medan kvinnorna i många andra länder då befinner sig utanför arbetsmarknaden, säger Anders Wikman, forskare på Arbetslivsinstitutet.

Arbetstiden är mer jämlikt fördelad jämfört med många andra länders där en mindre grupp arbetar väldigt mycket.

Läs också: artikeln "Tillfälliga jobb och deltider ökar i Europa"
Läs också: artikeln "De styr över sin tid och lön"
Läs också: analysen "Sverige slipper tysk baksmälla"