Inte bara storföretagen behöver egen forskning för att skapa jobb. Regeringen satsar i år 100 miljoner på forskning i små företag, och intresset är enormt.

Sverige ligger år efter år i topp när det gäller satsningar på forskning och utveckling. Men nästan allt sker i ett fåtal stora företag.

– Det handlar om olika traditioner. I Sverige sker forskningen i storföretag medan till exempel Italien satsar en större andel på småföretagen, säger Helene Andréasson, projektledare för Forska och Väx på myndigheten Vinnova.

Att storföretagens forskning ger jobb är odiskutabelt och för att ge samma möjlighet för mindre företag skapades projektet Forska och Väx som fördelar forskningspengar. Enligt Helene Andréasson kommer de flesta ansökningarna från företag med mellan 10 och 50 anställda. Just denna grupp, med färre än 50 anställda, finns inte ens med i Sveriges officiella statistik över forskningssatsningar.

– Men för mindre företag kan även små satsningar vara viktiga för att ta det avgörande tekniska språnget, säger Patrik Sandgren, analytiker på Vinnova.

Hundratals miljoner
Från och med i år sänker också Statistiska centralbyrån redovisningsgränsen till 10 anställda.

Under den förra ansökningstiden kom 320 ansökningar från småföretag. Tillsammans omfattade de 456 miljoner kronor. I den nuvarande omgången har 335 ansökningar kommit in på tillsammans långt över 400 miljoner kronor.

För varje projekt måste företagen själva ställa upp med lika mycket som de får i bidrag. Det som svenska små och medelstora företag är beredda att satsa på forskning närmar sig alltså snabbt miljardstrecket – om staten skjuter till lika mycket.

Ett företag som beviljats forskningsbidrag är Sense Air i Delsbo som tillverkar koldioxidsensorer. Det har 48 anställda och enligt företagets forsknings- och produktutvecklare Hans Martin är den egna forskningen avgörande för fortlevnaden.

– Det betyder allt eftersom vi lever på våra egna uppfinningar, säger han.

Det mesta lämnar landet
För 16 år sedan kom han till Delsbo med familjen från en tjänst som forskare på Stockholms universitet. Därefter har han byggt upp företaget och för varje år ökat omsättningen till förra årets 42 miljoner kronor. I dag går nästan hela produktionen på export.

– Så de forskningsbidrag vi har fått under olika skeden har vi betalat tillbaka till samhället med råge. I den här branschen fortsätter man att ligga främst eller så blir man slagen och ramlar.

För Hans Martin är det lika viktigt för småföretag att satsa på forskning som för större.

– Forskningen är helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta på vår linje. Därför ser jag det här stödet från samhällets sida som både klokt och viktigt. Vi har ju under alla dessa år också själva satsat hela vår vinst på vidareutveckling, säger Hans Martin.

Det nya beviljade forskningsbidraget ska gå till att göra koldioxidsensorerna mer kostnadseffektiva. Sense Air satsar fem miljoner kronor och staten ställer upp med lika mycket.

Hur säkert är det då att alla satsningar inom Forska och Väx verkligen ger fler jobb?

– Grundsyftet är naturligtvis att företagen ska stärkas konkurrensmässigt och tillväxtmässigt. Men vi kommer att göra uppföljningar under fem år och då är naturligtvis antal anställda en av de viktiga parametrar som vi ska följa, likaså omsättning och marknadsandelar, säger Helene Andréasson.