Pensionerna för ombudsmännen inom LO och LO-förbunden förhandlas om. Arbetsgivarna vill minska pensionskostnaderna.

Formellt begärde de förhandlingar för att förändra sättet att räkna upp pensionerna. Ombudsmän i de flesta LO-förbunden får gå i pension vid 62 år, och behåller då 78 procent av sin slutlön fram till 65-årsdagen. Ombudsmän som anställdes före 2001 kan sluta vid 60.

Arbetsgivarna i Arbetarrörelsens förhandlingsorganisation (AFO) vill nu att pensionen upp till 65 ska följa inkomstbasbeloppet i stället för prisbasbeloppet.

– Det är en anpassning till det allmänna pensionssystemet och till tjänstepensionen för andra grupper, säger Monica Sparrman på AFO.

Samtidigt medger hon gärna att arbetsgivarna vill minska pensionskostnaderna. Tidningen Dagens Arbete visar med ett räkneexempel hur mycket AFO vill spara. En ombudsman som fyllt 60 år och tjänar 34.000 kronor i månaden kommer att få 24.186 per månad i pension fram till 65-årsdagen, mot 26.500 kronor i dag.

Även efter 65 blir tjänstepensionen lägre i arbetsgivarnas förslag: 6.803 kronor i månaden, att jämföra med dagens 9.307 kronor.

Enligt de ombudsmän LO-Tidningen talat med jämför AFO hela tiden ombudsmännens villkor med LO-kollektivets. LO-Tidningen har inte lyckats nå Nicklas Tempel, förhandlingsledare för ombudsmännen, för en kommentar. Förhandlingarna berör de flesta ombudsmän inom LO och LO-förbunden.