Kommuner och landsting får mer pengar de närmaste åren. Pengar som bland annat ska gå till att minska lönegapet mellan kvinnor och män. Regeringen lämnade sin vårproposition till riksdagen i tisdags.

Av finansplanen framgår att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är överens om att genomföra överläggningar med de kommunala arbetsgivarna om förutsättningarna inför avtalsrörelsen 2007. Målet är att få mer jämställda löner.

När finansminister Pär Nuder presenterade vårbudgeten för medierna sa han dessutom att ett reformområde för socialdemokraterna framöver är villkoren för personal i offentlig sektor.

– De unga kommer inte att godta de villkor som är i dag, trodde Pär Nuder.

Utspelet liknar socialdemokraternas charmoffensiv mot anställda i kommuner och landsting inför valet 2002. Då lovade statsminister Göran Persson stora lönelyft till Kommunals medlemmar. Ett löfte som ännu inte har infriats.

Charmoffensiv är också en bra sammanfattning på vårbudgeten i sin helhet. Med höstens val i sikte målar finansministern det ekonomiska läget i mycket ljusa färger, såväl de offentliga finanserna som hushållens ekonomi blir allt bättre. Det finns utrymme för satsningar de kommande åren, och enligt Pär Nuder handlar framtidens ekonomiska debatt om hur överskottet ska användas. Generella skattesänkningar får dock tummen ner.

Helbra läge
I budgeten, som dels innehåller konkreta förslag som ska genomföras i år, dels lägger fast riktlinjerna för åren 2007 och 2008, jämförs Sverige med omvärlden. Landet ligger, enligt finansdepartementets beräkningar, bra till på alla jämförbara punkter.  Arbetslösheten sjunker, sysselsättningen ökar, statsskulden minskar, tillväxten är lika god som i USA. Och så vidare.

Trots den goda ekonomin måste regeringen satsa på arbetsmarknadspolitiken. För att hjälpa dem som inte automatiskt får jobb i en konjunkturuppgång, förklarade Pär Nuder. 

I vårbudgeten spenderas sex miljarder på bland annat jobben, utbildning, äldreomsorg och integration. En del är redan känt, som 1.000 nya plusjobb för unga, stöd till lärlingsutbildning i 20 kommuner, mer resurser till kommunal äldreomsorg samt minskade möjligheter att visstidsanställa.

Skolas om
Annat är nytt, som plusjobb fram till pensionen för den som fyllt 60 år, 2.000 nya lönebidragsplatser, en omprioritering inom Ams från förberedande utbildning till arbetsmarknadsutbildning till olika bristyrken samt 100 miljoner till fler kommunala sommarjobb.
Det blir dessutom 250 nya statliga jobb.

Diskrimineringsombudsmannen får mer pengar. Och så flaggar regeringen för försöksverksamhet med anonyma ansökningshandlingar vid några myndigheter.

Karin Lindgren Strömbäck