Centern tycker att hemlandets regler ska gälla för arbetare från andra EU-länder när de gör kortare jobb i Sverige.

– Det är bara att tänka på oss själva. Om vi arbetar i ett annat land så vill vi självfallet att de svenska reglerna ska gälla och inte exempelvis de lettiska, säger centerns partisekreterare Jöran Hägglund.

Men i LO-Tidningens Sifoundersökning tycker bara tolv procent som Jöran Hägglund.

Arbetslivsminister Hans Karlsson reagerar starkt på Jöran Hägglunds syn på regler för utländska arbetare i Sverige.

– Det blir så dumt så att man tar sig för pannan. Hans synsätt leder till lönekonkurrens, säger han.

Ingen chock
Han tycker inte att resultatet är någon överraskning.

– Det är en förväntat stark majoritet för fackföreningarnas linje, för kollektivavtalen och mot lönekonkurrens. Detta är djupt rotat och sitter i urberget.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson är förtjust.

– Jag gläds åt att vi har ett så öronbedövande stöd för vår linje i hela befolkningen, säger han.

Han pekar särskilt på att en majoritet bland egenföretagarna vill att svenska avtal och löner ska gälla. Dessutom drar han slutsatsen att centern är det parti som är mest i otakt med sina väljare.

Anders Elmér är advokaten som företrädde det lettiska företaget Laval i Vaxholmskonflikten. Han är inte imponerad av undersökningen. Han säger att den är ett enkelt grepp för att på ett ”klatschigt” sätt föra fram LO-propaganda.

– Visserligen är jag inte förvånad över svaren, men det går inte läsa ut något av dem. Globaliseringen är för komplex för att fångas in av några enkla frågor.

Ingen kommentar
Anders Elmér får inget medhåll från sin motpart i Vaxholmskonflikten. Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare, tycker undersökningen är intressant och ger svar på viktiga frågor.

– Svaren är mycket bra för vårt vidkommande. Det är just de här två frågorna vi driver.

Han tycker också att det är hopingivande att unga människor i större utsträckning än äldre är positiva till svenska avtal och löner.
Jan-Peter Duker, vice vd i Svenskt Näringsliv, avstår från att kommentera undersökningen.

Chefsekonom Johan Kreicbergs på Företagarna, med 80.000 medlemmar, tycker att frågorna är för begränsade och att resultatet med tanke på det inte är förvånande. Han säger att Företagarna i sina egna undersökningar har med ytterligare ett alternativ, ett EU:s minimivillkor för arbetstider och löner.

– Men att 16 procent tycker att utländska arbetare ska betalas med minimilön är smått rasistiskt. Ska de alltså ha sämre lön bara för att de är utlänningar? säger han.

Läs också: artikeln "Starkt stöd för avtalen", 20/4 2006