/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1306karl.jpg
– Att inte ha en alternativ försörjning kan aldrig bli ett skäl att få sjukpenning,
säger arbetslivsminister Hans Karlsson. Foto: Pia Hanzi.

Att vissa vare sig får a-kassa eller sjukpenning är en självklar följd av att försäkringskassorna numera ska ifrågasätta rätten till sjukpenning, enligt arbetslivsminister Hans Karlsson. Men en ny genomgång av långtidssjukskrivna och förtidspensionärer ska lära myndigheterna att samverka bättre.

Förra veckan skrev LO-Tidningen om Zejna Cemal. Trots att arbetsförmedlingen anser att hon är för sjuk för att jobba bedömer försäkringskassan att hon kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Tillsammans berövar besluten henne både a-kassan och sjukpenningen. Försäkringskassan uppskattar att mellan 1.000 och 1.500 personer är i en liknande situation.

Vad har du att säga till Zejna Cemal?
– Jag kommenterar inte enskilda fall. Men hon är ett exempel på att sådana här situationer uppstår, säger Hans Karlsson.
För att få godkänt från försäkringskassan krävs intygad sjukdom som leder till nedsatt arbetsförmåga. Hur stor nedsättning beror på sjukdom och yrke. För den som är arbetslös krävs att han eller hon inte klarar av att ta något vanligt förekommande jobb.

Men försäkringskassan och arbetsförmedlingen har ibland olika uppfattningar om när det går att jobba. Zejna Cemal arbetsprövade på Samhalls mest skyddade jobb. Trots att arbetsförmedlingen har konstaterat att hon inte klarade det anser försäkringskassan att hon är frisk nog för att arbeta.

– Försäkringskassan ska göra den slutgiltiga bedömningen om rätt till sjukpenning, ingen annan. Att inte ha en alternativ försörjning kan aldrig bli ett skäl till att få sjukpenning, säger Hans Karlsson.

– Jag vill ha en ökad förståelse för att man måste uppfylla kraven för sjukförsäkringen för att få del av den. Det finns de som överges av myndigheterna, men en del kan ju vara besvikna trots att beslutet egentligen är rätt.

Vilka grupper drabbas oftast av att hamna mellan stolarna?

– Det vet jag inte. Det spelar ingen roll vilka grupper det är eftersom ingen ska hamna mellan stolarna. Det är varken mer eller mindre acceptabelt beroende på vilken grupp det är.

I tidigare nummer av LO-Tidningen har det kommit fram att folk som är födda utomlands oftare får avslag på sin sjukpenning från försäkringskassan, och att myndigheten nu utreder om det pågår diskriminering.

Kan det inte finnas diskriminering också när det gäller att hamna mellan stolarna?

– Jag tänker inte, vill inte och vågar inte ha någon uppfattning om huruvida det sker diskriminering. Försäkringskassan ska säkerställa att deras handläggningar alltid sker på saklig grund.

Hans Karlsson tycker att de båda myndigheterna samverkar för dåligt och att förändringen går för långsamt. I höstas sade han i riksdagen att han har nolltolerans när det gäller misstag som begås mot enskilda individer vid övergången mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Enligt ett årsgammalt avtal ska alla parter sitta med vid besluten. Men Zejna Cemal fick inte igenom några gemensamma möten när hennes ärende behandlades.

Hans Karlsson tror dock att ett nytt projekt kommer att förbättra myndigheternas samarbete.

– Vi går nu igenom runt 150.000 personer med tidsbegränsad förtidspensionering och långtidssjukskrivning. För var och en säkerställs att rätt insatser har satts in och på så sätt kommer myndigheternas förmåga att samverka kring varje individ att såväl prövas som förbättras och förfinas. De som inte har rätt till sjukpenning ska då rehabiliteras tillbaka till arbete av arbetsförmedlingen.

Läs också: artiklar "Hälften får arbetsförmågan prövad på nytt"

Tove Stenqvist