Närmare hälften av dem som har tidsbegränsad förtidspension eller har varit sjukskrivna i över två år kommer att få en ny, fördjupad bedömning av sin arbetsförmåga.

Det står klart sedan Försäkringskassan börjat se över de tidsbegränsade förtidspensionerna och långa sjukskrivningarna i Västra Götaland och Västmanland.

Översynen i de båda länen är ett pilotprojekt, som ska följas av motsvarande granskning i hela landet. Projektet har just inletts med en översiktlig studie av 2.100 fall, där kassans handläggare har läst den sjukes akt på nytt.

Studien visar att det i 54 procent av fallen finns ett underlag som styrker fortsatt sjukskrivning eller sjuk- och aktivitetsersättning.

– Ytterligare fyra eller fem procent skulle kunna börja någon form av rehabilitering ganska omgående, säger Bruno Berglund, projektledare vid Försäkringskassan. Vilken hjälp de behöver är redan utrett.

I de resterande fallen, 42 procent, anser den lokala försäkringskassan att de dokument som finns om den sjuke inte ger klara besked.

Här krävs alltså en mer noggrann bedömning.

– Det rör sig om mellan 12.000 och 13.000 personer i Västra Göta-land och Västmanland, säger Bruno Berglund. Bland dessa kan det finnas en arbetsförmåga att ta tillvara.

Steget till arbete kan dock vara långt. I 42-procentsgruppen, vars arbetsförmåga alltså ska under-sökas djupare, saknar åtminstone 55 procent en arbetsgivare att återvända till. I verkligheten kan det vara fler: Siffran bygger på uppgifter i akterna, som är ett till två
år gamla, och sedan de skrevs har förmodligen många förlorat sin anställning.

En viktig uppgift för projektet är att skapa en modell där den som friskförklaras men saknar jobb inte faller mellan stolarna.

–De här personerna kommer att behöva mer arbetsmarknadspolitiska insatser, till exempel lönebidrag, betonar Bruno Berglund.

Läs också: artikeln "Myndigheterna ska lära sig att samverka"