Arbetstiderna i Sverige är Europas mest flexibla. På 65 procent av arbetsplatserna med mer än tio anställda finns stora möjligheter att flexa, samla ihop tid till längre ledigheter och välja deltidsarbete. Både arbetsgivare och anställda är nöjda.

Sverige och Lettland ligger i topp när det gäller flexibla arbetstider, enligt en undersökning som gjorts av EU-organet i Dublin, Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor. I Sverige går det också lättast i Europa att frivilligt byta från heltids- till deltidsarbete, åtminstone för dem med enklare jobb. Dublininstitutets nya chef Jorma Karppinen, från finsk telekom-
och pappersindustri, anser att det är positivt med hög grad av flexibilitet och deltidsarbete.

Ju flexiblare arbetslivet är desto attraktivare för ungdomar, kvinnor och äldre, anser han. Sysselsättningen ökar när det finns möjlighet att välja. Arbetslivet i Sverige framstår i undersökningen som ett av de mest flexibla i Europa, något som inte förvånar Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

– De som påstår något annan målar upp en nidbild som inte stämmer. Det är lätt för anställda i Sverige att växla från heltid till deltid. Men alldeles för svårt att växla åt andra hållet, något jag hoppas det ska bli ändring på, säger han.

Varannan anpassad
För tio år sedan undersökte Svenskt Näringsliv hur många företag som tillämpade en flexibel förläggning av arbetstiden. Då svarade hälften av företagen ja.

– Sveriges topposition förvånar mig inte. Under lång tid har vi arbetat med flexibla arbetstidsformer som spridit sig till allt fler företag, säger Karin Ekenger som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv, som motsätter sig lagstiftad rätt till heltid.

Under senare år har kollektivavtal öppnat för grupper i industrin som tidigare inte haft möjligheten. Även när det gäller deltid och flexibel möjlighet till förtida pension ligger Sverige högt, något Karin Ekenger tycker är positivt.

Drygt 21.000 företag i de 15 gamla EU-länderna samt i sex av de nya länderna i Öst- och Centraleuropa är med i undersökningen. Både företrädare för företagen och för anställda har intervjuats i såväl privat som offentlig sektor. Sveriges och Lettlands arbetsliv är de mest flexibla med Finland tätt efter.

Väderstreck påverkar
Flexibla system är vanligast i norra Europa. I länder som Spanien, Italien, Portugal är arbetslivet stelare. Inte bara produktionskrav utan också olika kulturer ligger bakom graden av flexibilitet, enligt rapporten.

Över 70 procent av både de anställdas och företagens representanter anser att jobben blivit roligare när arbetstiden kan varieras. Europeiska fonden har också undersökt hur lätt det går växla från heltidsarbete till deltid. Deltidsjobb har ökat kraftigt i hela Europa. Allt fler företag ser också fördelar med deltid utifrån både ekonomi och arbetsorganisation, konstateras i rapporten. I undersökningen tas ingen hänsyn till om de anställda valt att arbeta deltid, ”för att kombinera arbete och familj”, eller om den är påtvingad. När det gäller möjligheten att växla till deltid ligger Sverige i topp tillsammans med Frankrike, Storbritannien och Nederländerna.

Men för dem som vill göra karriär är deltidsarbete inte helt positivt. Så många som 41 procent av representanterna för de anställda och 34 procent för företagen anser att deltid är negativt eller mycket negativt för möjligheten att göra karriär.

Resultatet är alarmerande eftersom politiker så ofta uttrycker hur positivt det är med deltid för att kombinera arbete och privatliv, enligt rapporten. När det gäller möjligheten att gå i tidig pension på hel- eller deltid hamnar Sverige på åttonde plats. 64 procent av företagen i Nederländerna, som toppar ligan, erbjuder äldre arbetskraft minskad arbetstid när de närmar sig pensionen.