OECD är på väg att byta fot. Försämrad arbetsrätt och sänkt a-kassa ses inte längre som enda vägen till hög sysselsättning. Bra trygghetssystem kan också fungera.

1995 spikade den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD sin Job Strategy, en beskrivning av hur utvecklade länder ska nå hög sysselsättning. Endast en väg lanserades: Sänkta trygghetssystem, försämrad arbetsrätt och avregleringar skulle få fler i arbete. Varje utvärdering av hur medlemsländerna har skött sin väg mot högre sysselsättning har därefter utgått från denna jobbstrategi.

I de uppmärksammade utvärderingarna från OECD har Sverige år efter år därför fått råden att avveckla trygghetssystemen, försämra arbetsrätten och avreglera mer. Men just nu ser OECD över sin strategi. Och en vänding är på väg.’

I 2005 års upplaga av skriften Emplyment Outlook talar OECD om att det också finns en väg mot högre sysselsättning som går via högre a-kassa och aktiv arbetsmarknadspolitik, alltså mer enligt den nordiska modellen.

– Det finns en mer pluralistisk syn nu där man för fram två vägar att höja sysselsättningen och inte bara fokuserar på avregleringar, säger LO-ekonomen Lena Westerlund.

– Det betyder att vår svenska modell får ett annat gehör och kan vara en del av de alternativ som finns. Det är viktigt även för andra länder som har fackliga strategier för att gå vår väg.

Den nordiska modellen har uppmärksammats även i andra sammanhang. I höstas lade den belgiske ekonomiprofessorn André Sapir fram en rapport till EU:s finansministrar där han skrev att den nordiska ekonomiska modellen är den enda som kan kombinera hög effektivitet med stor rättvisa, och både The Economist och Financial Times har haft positiva artiklar om den svenska ekonomin.

Är pendeln på väg att svänga tillbaka?

– Ja, det tycker jag. Många fler ser i dag att avregleringar kan ge problem och Sapir-papperet visar att det finns olika vägar.
Men kraven på avregleringar kommer alltid att finnas kvar, tror Lena Westerlund.

– De kommer att finnas kvar eftersom det är ett sätt att begränsa löntagarnas makt. Men om EU:s allmänna diskussion säger att det finns två vägar och att en av dem inte behöver innebära att arbetstagarna försvagas så är det en helt annan situation. Därför är det så viktigt att EU har kommit in på dess tankar och att OECD har svängt i frågan, säger Lena Westerlund.

Under våren utvärderar och omvärderar OECD sin Job Strategy. Strategin kommer att tas upp på organisationens ministermöte i maj.