Drygt hälften i LO-opinion uppger att de pratar politik på jobbet ofta eller varje dag. Det är vanligt att arbetskamraterna luftar sitt politikerförakt, särskilt när det är skandaler på tapeten, men samtalen handlar också om sakfrågor.

Billigare tandvård verkar vara den fråga som engagerar flest. En och annan berättar om ett ökat intresse för politik bland arbetskamraterna. Per Ribacke, lagerarbetare och klubbordförande på Coop Norden Sverige logistics i Växjö:
– Vi pratar ofta politik på jobbet. Det har skett ett uppsving de senaste två-tre åren.

Men politik är inte politiskt korrekt som samtalsämne överallt. Drygt hälften av kvinnorna svarar att de sällan eller aldrig pratar politik på jobbet. Och om samtalet halkar in på politik är det alltid någon som byter samtalsämne.

Lena Wallin, lantarbetare, undersköterska och veterinärassistent i jämtländska Järpen och aktiv i Kommunal:

– Folk är rädda för att stöta sig med andra om de uttrycker åsikter.

De som jobbar där politikerna styr, som till exempel i vården, är delade i två läger. En grupp hävdar att det blir många samtal om politik när politikerna styr på jobbet. En annan grupp tycker att det är häpnadsväckande tyst, trots att politikerna styr. Kerstin Eriksson, aktiv i Kommunal, jobbar på en skolbespisning i Örebro. Där pratar ingen politik.

– Min närmaste chef är moderat och det är förbjudet att prata politik.

På Tunadals hyvleri i Sundsvall är det också tyst om politik.

– Vi diskuterar nästan bara skoter och fiske. Vi är ju så, vi norrlänningar, säger Carina Eriksson, hyveloperatör och aktiv i Skogs- och träfacket.