Det blev ingen hård strid på Pappers extra förbundsmöte. Efter en kort diskussion ställde sig alla bakom ett förslag från den petade avtalssekreteraren Lennart Olovsson.

Lennart Olovsson ska utreda förbundets strategi i nästa års avtalsrörelse samt mejsla fram hur Pappers ska agera i kommande avtalsrörelser. Trots att förbundsordföranden Sune Ekbåge plockade bort honom strax före jul för att de två var oense just om metoderna blir det nu Lennart Olovsson som ska utreda och förslå framtidens metoder.

Förbundsordföranden Sune Ekbåge har fått utstå kritik och uttalanden om att han borde avgå. Han var dock nöjd med resultatet efter förbundsmötet i förra veckan:

– Det är väldigt bra att vi lagt det här bakom oss. Lösningen är bra och jag hoppas att alla motsättningar är avklarade. Nu kan vi jobba med Pappers viktiga frågor.

Winn-winn-läge
Lennart Olovsson berättar att han funderat mycket på förslaget som antogs av förbundsmötet. Han ville undvika hård strid och förtroendeomröstning. I stället ville han försöka få parterna i den interna konflikten att känna sig nöjda.

Han presenterade sitt förslag för förbundsstyrelsen en halvtimme före mötet. Styrelsen ställde sig då bakom det.

– Jag är jätteglad att förslaget gick igenom och nu har jag en jättespännande arbetsuppgift, sa han efter mötet.

Dennis Bäckman, avdelningsordförande i Figeholm, var initiativtagare till det upprop som krävde dels ett extra förbundsmöte, dels att Lennart Olovsson skulle återinsättas som avtalssekreterare.

Han hade laddat för en hård strid på förbundsmötet:

– Jag har väl fått lite stryk i dag, var hans kommentar efteråt. Det blev inte alls som jag tänkt mig, men det som beslutats är det bästa för förbundet.

För Lennart Olovsson gäller ramarna i överenskommelsen från december. Han ska sköta sitt utredningsarbete hemifrån och få de resurser han behöver av Pappers. Hans arbete ska diskuteras på kongressen i september och slutrapporten ska behandlas av förbundsmötet i december.

FAKTA: 24.000 med i Pappers
Pappers hade 23 570 med-lemmar vid årsskiftet. Förbundet organiserar arbetare inom massa- och pappersindustrin. Antalet massabruk i Sverige är 45 och pappersbruken är 47. Branschen drabbas av kraftiga nedskärningar, över 2.100 jobb har försvunnit det senaste året