Tillfälliga medlemmar i elinstallatörernas arbetsgivarorganisation sätter press på kollektivavtalet och hotar ackordslönen, varnar Elektrikerförbundet. Diskussionen om reglerna är i full gång mellan fack och arbetsgivare.

Den fackliga farhågan gäller konkret ett polskt och ett tyskt företag, som båda är tillfälligt verksamma i Sverige. Det är en principstrid, som med stor sannolikhet kommer att hamna i Arbetsdomstolen.

– Resultatet blir att vi hamnar i en neråtgående spiral med dumpade löner och villkor, och det äventyrar kollektivavtalet och den svenska modellen, säger Arne Dufåker, ombudsman hos facket.

Åsa Kjellberg-Kahn är förhandlingschef hos Elektriska installatörsorganisationen (EIO) håller inte med:

– Det förstår jag inte. Det måste facket utveckla mer.

Kräver överenskommelse
Arbetsgivarnas hållning är att medlemmar i en arbetsgivarorganisation, även tillfälligt verksamma, ska omfattas av kollektivavtalet.
Elektrikerförbundet anser att det inte fungerar att ta in tillfälligt verksamma företag i arbetsgivarorganisationen och säga att ”nu gäller avtalet”. I stället krävs en särskild överenskommelse som tar upp lön, arbetstid, semester, försäkringar och annat. Till stöd för sin uppfattning har facket en tolkningsöverenskommelse från 1990. Arbetsgivarna svarar att den är uppsagd och inte gäller. Facket säger i sin tur att den inte går att säga upp eftersom det är tolkningsöverenskommelse.

I Sundsvall arbetar tolv polska elektriker på företaget Elsta med installationer av en ny sopförbränningsanläggning på Korstaverket.  Fackets lokala ombudsman Håkan Lindroos har vid besök på arbetsplatsen fått intrycket att de tjänar någonstans mellan 18.000 och 19.000 kronor i månaden. Arbetsgivarnas ombudsman i Sundsvall, Leif Pettersson, tror att de betalas med avtalets minimilön drygt på 18.000 kronor. Snittlönen för elektriker i Sundsvallområdet är 22.000 kronor.

Svårt att få till ackordssystem
I Helsingborg arbetar fyra tyska elektriker på företaget Tamme Electric med installationer i nya bostäder. Elektrikerförbundets Christer Ottinger säger att han inte vet om installationsavtalet följs och han inte ser några möjligheter att kontrollera det. Facket pekar just på svårigheter att kontrollera att avtalet följs. Arne Dufåker säger också att det är svårt att tillämpa ackordslön på ett jobb där det inte finns medlemmar, och inte heller kunskap om avtalets innehåll. Det är därför Elektrikerna vill se en särskild uppgörelse för anställda på företag som är tillfälligt verksamma i Sverige.

Åsa Kjellberg-Kahn förklarar att även företag som dessa ska följa installationsavtalet, men hon håller med om att det kan vara svårt att kontrollera om det följs. Mellan fack och arbetsgivare pågår diskussioner om reglerna för tillfälliga medlemmar i arbetsgivarorganisationen utifrån rekommendationen från LO och Svenskt Näringsliv.

– Vi vill inte ha sådana här tvister utan vi vill komma överens om regler för tillfälligt verksamma företag med stöd i rekommendationen, säger Åsa Kjellberg-Kahn.

Båda parter säger att dessa förhandlingar dragit ut på tiden och att det går trögt.

– Jaha, om arbetsgivarna vill komma överens så får de väl erbjuda oss något användbart, säger Ronny Wenngren, Elektrikernas avtalssekreterare.