Drygt hälften av de som är med i LO-opinion tycker att socialdemokraterna ska stryka kravet på republik ur partiprogrammet.

De håller med socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul, som nyligen krävde att kravet ska bort. Alla är inte för monarkin. Många tycker att kravet har överlevt sig själv efter dryga 100 år utan genomförande. Ett annat vanligt argument är att man får mer för pengarna med ett kungahus än med en president. Det blir bättre PR för Sverige med monarkin.

Och någon tycker att monarkin kan få vara kvar för barnens skull. Magin kring sagoprinsessor och sagoprinsar blir större med levande prinsar och prinsessor i landet. Anders Fransson, truckförare på Valeo i Linköping och suppleant i klubbstyrelsen, har ett helt annat skäl.

–Tänk att ha Göran Persson som president. Hu!

Börje Eriksson, Hargshamn i Uppland, skötare och arbetsplatsombud i Kommunal, är inne på liknande tankegångar – men vill ha republik.

– Trots risken att Göran Persson bufflar sig fram till presidentposten tycker jag ändå att de kan börja jobba på att genomföra kravet, resonerar han.

De som är för republik anser genomgående att det inte ska gå att ärva ämbeten i en demokrati. Kostnaderna för kungahuset är ytterligare ett skäl: ”Det sticker i ögonen när barnen köper Gucci-kläder för apanaget.”

Kathe Nilsson, lagerarbetare på Åhléns i Jordbro utanför Stockholm och aktiv i Handels, vill ha kvar kravet på republik.

– Hur trevliga de kungliga än är så fyller de ingen funktion. Det är dags att vi blir republik, där folket väljer vem som representerar Sverige. Då får även de kungliga lov att leva ett normalt liv och försörja sig själva, tycker hon.