Karnevalen i Salvador, nordöstra Brasilien, sägs vara världens största. Under en vecka fyller två miljoner människor gatorna i en våldsam urladdning som får den berömda Rio-karnevalen att verka ytterst stillsam.

Ett hundratal Trios eletricos specialbyggda jättelastbilar kör runt på gatorna. Ovanpå en ljudanläggning på några tiotusental watt står orkestrarna och spelar. Nere på gatan hoppar några tusen glada vita medelklassmänniskor runt. De har fått betala någon tusenlapp för att vara med och leka och bli skyddade inom repen. Dessa kraftiga båttrossar bärs upp av några hundratal svarta som bildar en stor fyrkant runt bilen. De tjänar kring en femtilapp för en hel kväll och natts arbete och är markerade med nummerlappar så att ingen skall kunna smita iväg.

Utanför repen dansar sen popcornen – Pipocas. Så kallas de som inte har råd att betala för sig, nästan alla svarta. De dansar storstilat och glatt, ibland går det vilt till. Turister bör hålla sig på avstånd. Uppe på lastbilen står så orkestern, det är ofta pappas pojkar, eftersom det är dyrt att skaffa instrumenten. Musiken de spelar har de hämtat från de svarta kulturföreningarna i Salvadors periferi. Fast det är en något urvattnad version de spelar, rytmen är främst den väldiga bastrumman som får en att känna som man fått ett nytt hjärta i kroppen. Därför dansar inte de vita utan snarare hoppar upp och ner.

De som äger lastbilarna och arrangerar det hela är folk som kan investera i de dyra anläggningarna. Varje karnevalsgrupp är en miljonaffär, några tusen gånger tusen kronor, och det blir naturligtvis en slant över. Längs gatorna uppe i specialbyggda loger sitter överklassen som inte vågar sig ut på gatorna och vinkar, om de inte åkt ut till sina sommarpalats vill säga.  

Bilden av Brasilien idag blir ganska fullständig och tre år med Lula har inte ändrat mycket. Karnevalen blir en veckas katharsis, som inte heller den ändrar så mycket, även om det är en hisnande upplevelse. Motsättningarna i samhället levs också ut, det är ett gyllene tillfälle för fattiga ungdomar från periferin att råna åt sig lite. Fast i år skall det vara lugnt lovade delstatsregeringen, 20 000 poliser är utkommenderade.

Lennart Kjörling
Frilansjournalist
Maila redaktionen