SISTA ORDET. Fågelinfluensan är en myt. Inte myt i bemärkelsen ”osanning”, utan myt i antropologen Lévi-Strauss bemärkelse: en gång på gång upprepad berättelse som skapar ordning i det samhälle som berättar den. En låtsasordning, men likafullt en ordning.

Fågelskrällena förkroppsligar nånting: den vaga hjälplöshet som inte riktigt kommer till ytan i termen ”globalisering”. Det fria flödet utanför myndigheternas kontroll är ett dödligt hot i sig, just genom att vara fritt, just genom att vara okontrollerbart: själva smittan – hur verklig den nu är – bara understryker allvaret.

Pengar våld makt arbete kroppar vapen knark. Kretsloppet är outgrundligt, och den enskildes plats däri är minst sagt otryggt. Också häruppe i tryggheten. Det finns liksom ingen given morgondag längre. Och då blir de olycksbådande rapporterna om faran som närmar sig nånting att hålla fast vid åtminstone. Man önskar sig motattacker av lika symboliskt slag. Nånting som sätter stopp för den här destruktiva kollektiva oron och kanske till och med leder vidare.

Speciell skrud
Ärkebiskopen, statsministern, Carola eller Anja Pärson kan leda en ritual på bästa sändningstid som ber alla tamfåglar om ursäkt i efterskott och lovar dem ett bättre liv i fortsättningen. Officianten kan gärna vara klädd i en speciell fjäderskrud. Kerstin Ekman håller tal och Christer Sjögren sjunger Amazing Grace med nyskriven text. I en uppföljande ceremoni visar Tina Nordström hur man tillagar dessa lyckliga fjäderfän så att det blir Jättegott. Det hela kan gärna bli tradition, och varför inte helgdag.

Förslaget är praktiskt ogenomförbart, men allvarligt menat, och kan utsträckas också till internationella myndigheter som FN.
Bröd och skådespel! Det behövs fler ritualer, för den mentala hälsans skull, för att driva ut slöfocksdemonerna. Fågelskrällena är ju förutom allt annat också symboler för hur vi invaderas av en massa meningslös skitinformation. De påminner starkt om nyheterna genom sin ödesmättade viljelöshet. Upp till kamp emot likgiltigheten!

John Swedenmark
Tjänstledig kulturredaktör på LO-Tidningen
Maila redaktionen