Hemma läser chauffören Stefan Vikholm aldrig böcker. Väl på plats i förarhytten slukar han varenda bok han kommer över.

Det beror på ljudböckerna, som han lånar på OK Q8 i Tönnebro mellan Gävle och Söderhamn. När LO-Tidningen besöker macken en grådisig eftermiddag svänger långtradarna in från E4 nästan oavbrutet. Chaufförerna skyndar in för att betala diesel och köpa mackor. De återvänder till sina bilar springande, så fort de kan utan att pappmuggen med kaffe skvimpar över. Körtiderna är pressade, lunch bakom ratten en självklarhet.

Just den här dagen är det få som lånar något från arbetsplatsbiblioteket, som upptar några hyllor vid sidan av disken. Men det beror inte på ointresse. Problemet är det omvända: Minst 90 procent av ljudböckerna är redan utlånade.
– Jag lyssnar alltid på en ljudbok när jag kör, förklarar Stefan Vikholm, som är på väg med post från Sundsvall till Stockholm. Snart har jag gått igenom allt de har här.
– Resan går fort när du hör en bra berättelse. Det bara smäller till, så är du framme i Stockholm.
Just nu har Stefan Vikholm ”Dödens pendel” och ”Cirkelns mitt” i förarhytten. Han lyssnar på det mesta, med viss tyngdpunkt på thrilleHemma läser chauffören Stefan Vikholm aldrig böcker. Väl på plats i förarhytten slukar han varenda bok han kommer över.

Bakom ratten
Det beror på ljudböckerna, som han lånar på OK Q8 i Tönnebro mellan Gävle och Söderhamn.
När LO-Tidningen besöker macken en grådisig eftermiddag svänger långtradarna in från E4 nästan oavbrutet. Chaufförerna skyndar in för att betala diesel och köpa mackor. De återvänder till sina bilar springande, så fort de kan utan att pappmuggen med kaffe skvimpar över. Körtiderna är pressade, lunch bakom ratten en självklarhet.

Just den här dagen är det få som lånar något från arbetsplatsbiblioteket, som upptar några hyllor vid sidan av disken. Men det beror inte på ointresse. Problemet är det omvända: Minst 90 procent av ljudböckerna är redan utlånade.
– Jag lyssnar alltid på en ljudbok när jag kör, förklarar Stefan Vikholm, som är på väg med post från Sundsvall till Stockholm. Snart har jag gått igenom allt de har här.
– Resan går fort när du hör en bra berättelse. Det bara smäller till, så är du framme i Stockholm.
Just nu har Stefan Vikholm ”Dödens pendel” och ”Cirkelns mitt” i förarhytten. Han lyssnar på det mesta, med viss tyngdpunkt på thrillers.

Men ljudboksbiblioteket är bredare än så. Erik Hedaeus, som kör sin tankbil runt hela Sverige, har just lyssnat igenom ”På spaning efter den tid som flytt” av den franske författaren Marcel Proust, ett av 1900-talets litterära monument.
– Den krävdHemma läser chauffören Stefan Vikholm aldrig böcker. Väl på plats i förarhytten slukar han varenda bok han kommer över.

FAKTA: Ljudböcker
Transport och Hotell- och restaurang invigde arbetsplatsbiblioteket i Tönnebro i december 2004. Hittills har tre bibliotek öppnats, och i år tillkommer ytterligare fyra.
Biblioteken drivs med stöd av Kulturrådet. Lotta Durgé vid Transport uppskattar att 80 procent av dem som lånar åker regelbundet förbi utlåningsställena i jobbet. Även andra än Transports och Hotell- och restaurangs medlemmar får låna.
Lånedisciplinen är mycket god – ytterst få böcker försvinner.
Ljudboksmarknaden står för 4 procent av den totala bokmarknaden, men den växer snabbt. Förutom chaufförer har bland andra skogsarbetare och arbetare i livsmedelsindustrin börjat lyssna på böcker under arbetet.