Det är vanligt att ungdomar väljer att enbart vara med i a-kassan. Sex av tio fackligt förtroendevalda i LO-opinion har den uppfattningen, sju av tio kvinnor och varannan man.

– Vi har själva ett stort ansvar. Många ungdomar blir aldrig tillfrågade om de vill vara med, resonerar Inga-Lill Sjöberg, barnskötare i Umeå och bland annat arbetsplatsombud i Kommunal.

– De känner ingen samhörighet med facket. Orsakerna kan vara ointresse och att de som sitter i styrelsen är så pass gamla. En del har suttit alldeles för länge. Det behövs lite nytänkande, tycker Anna-Lena Tzelepi, vårdare på ett gruppboende i Norrköping och ledamot i Kommunals sektionsstyrelse.

– I dag har ungdomarna i regel högre lön. Ändå tycker de att det är dyrt att vara med i facket. De svarar att de vill spara pengarna, eftersom Kommunal ändå aldrig förhandlar fram bra löneökningar, resonerar Jeanette Karlsson, teamledare på ett serviceboende i Eslöv och tidigare fackligt aktiv i Kommunal.

Hon berättar om en 20-årig tjej som tjänar en tusenlapp mindre än sin mamma, som har arbetat i 35 år i samma yrke. De har samma arbetsuppgifter.

– Sett ur det perspektivet förstår jag de unga mycket väl. Är det så deras löner ska bli om 35 år? undrar Jeanette Karlsson.

Vanliga orsaker
Några förklaringar återkommer många gånger:
•Ungdomar tycker att det är för dyrt att vara med i facket, särskilt om de har vikariat eller jobbar deltid.
• Ungdomarna får inga stadiga jobb. De jobbar några månader här och några månader där. De byter ofta bransch. Många jobbar några månader innan de ska plugga eller resa.
•Tidsandan.

– Tänk på dig själv och skit i andra. Många yngre har noll koll på hur arbetsmarknaden såg ut innan fackföreningsrörelsen bildades. De förstår inte vikten av att vi alla är med, anser Sanna Ojala,  lokalvårdare i Sundsvall och fackligt aktiv i Fastighets.
Anncristin Svensson, barnskötare i Staffanstorp och bland annat sektionsordförande i Kommunal, tycker att det är fel att tala om ett ungdomsproblem.

– Vi har även ett antal äldre, främst kvinnor, som tycker att de kan spara in på fackavgiften och lägga pengarna på en pensionsförsäkring eller i fondsparande.

Annan syn
Hög facklig aktivitet ger många medlemmar. Det är också en synpunkt som kommer igen ofta.

– Om man pratar med ungdomarna och förklarar varför de ska gå med i facket, brukar de göra det. Tyvärr har facket inte så hög status i allas ögon, men det är vårt jobb att ändra på attityderna, tycker Pia Behlander, undersköterska i Gävle och arbetsplats- och huvudskyddsombud i Kommunal.

Iris Kochan, kundmottagare på Telia i Jönköping och tidigare aktiv i Seko, vänder på resonemanget.

– En anledning till att unga väljer a-kassan kan vara att facket inte är särskilt synligt. På min arbetsplats har vi exempelvis inga medlemsmöten. Hur ska man då veta vem som företräder en och ha synpunkter på facket?

– Information via internet är inte tillfyllest. Jag är 58 år och om det inte vore för försäkringarna hade jag gått ur facket för länge sen, berättar hon.