NY BOK. Just nu är särskilt gyminstruktörer, kostrådgivare, plastikkirurger och terapeuter gurus i ropet. Thomas Johansson har onekligen hittat ett ämne som skjuter prick mot själva epicentrum av våra nutidshjärtan, när han beskriver fenomenet Makeovermani.

Oavsett om vi vill gå ned vikt, bygga hårda muskler eller få ett obändigt självförtroende är konceptet sig likt. Förändringen påstås gå snabbt att genomföra och vara möjlig för alla att uppnå. Lyckas du inte är felet ditt och bara ditt. Borta är synen på mänskliga problem som produkter av ett samhällsklimat.

Lyssna på Dr Phil som formulerar lösningen på det svåraste dilemma i bara några meningar och delar ut stränga förmaningar. Du har alla möjligheter att klara allt om du bara följer råden mot en lyckad livsväg, misstänkt lik Phils egen.
På 70- och 80-talen handlade mycket av självhjälpsbranschen med Wayne W. Dyer i spetsen om att älska sig själv och att trivas med livet. I dag handlar det snarare om att rusta sig för framgång. Sen kan vapnet vara en kropp med tvättbrädemage, ett vackert ansikte utan rynkor eller en själ som inga motgångar i världen biter på.

Idealet tycks vara en allt mer perfekt människa. Utan fett. Utan rynkor. Och möjligen – så verkar det faktiskt – utan egen personlighet.

Titel: Makeovermani
Författare: Thomas Johansson
Förlag: Natur och Kultur

Fredrik Borneskans
Frilansjournalist
Maila redaktionen