En 20 år gammal idé gjorde succé när sjukgymnasten tog efter brandmännen och satte obligatorisk träning på personalens schema. Tv, tidningar och radio – gång på gång får nu Lena Jansson berätta om sitt recept på framgång.

– Varför i all världen är det så självklart att poliser och brandmän ska få träna på jobbet? För att klara ett jobb inom vården måste du också vara stark, både fysiskt och psykiskt. Och jämlikhet för mig är att bra grejer ska gälla för alla, oavsett om man är man eller kvinna, konstaterar Lena Jansson som är chef för rehabiliteringsområdet inom äldreomsorgen i Lidingö stad.

Det här är hennes femte år som områdeschef och det var när hon fick ansvar som hon bestämde sig för att förverkliga en dröm.
– Idén hade jag sedan jag jobbade som personalgymnast på 80-talet. Då, när jag varken var chef eller hade budgetansvar, såg jag framför mig att de anställda skulle få en timmes mental och en timmes fysisk träning på jobbet varje vecka. Den visionen var inte så realistisk, men grundtanken är densamma när vi nu testar modellen med träning på jobbet, säger Lena Jansson och tar en mikropaus innan hon fortsätter att i rasande fart beskriva sitt projekt.

Framgångsrikt koncept
– För alltså, träning på jobbet är inget nytt. Många har friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme. Det som är grejen här är att träningen är en arbetsuppgift bland alla andra, den ska göras precis som att vi har vårdtagare som ska besökas i hemmet eller duschas. Det räcker inte som anställd att säga att man inte vill träna, det här är en typ av kompetensutveckling och den ska alla vara med på.

Och det är det som väckt uppmärksamhet. Såväl lokala som rikstäckande medier har hört av sig för att få en intervju med Lena Jansson. Dessutom ringer kommuner från olika håll och vill veta hur de ska göra för att lyckas med ett koncept som detta. Och för personalen blir uppmärksamheten i sig en bonus.

– Vi pratar om det och klipper ut en del, men jag hade aldrig kunnat förutspå att det skulle bli en så stor grej. Mycket beror det nog på jämförelsen med brandmän men den stämmer ju, att jobba inom vården är tungt. Kollar man på dem som jobbat länge är det alltid någon som har ont någonstans, säger 22-åriga undersköterskan Camilla Karlsson som tycker att det vore perfekt om hon fick träna en timme i veckan fram till pensionen.

Får medhåll
Helst skulle hon se att också anställda inom andra yrken fick samma chans. Lena Jansson håller med.

– De som jobbar i skolan och på dagis har både ryggar, nackar och axlar som behöver träning. Plus att personalen skulle må bra av att lugna ner sig. Samma sak gäller taxichaufförer, ja förresten, alla chaufförer.

Det är knappast en slump att projektet fallit i god jord på Lidingö. Flera års medvetet hälsoarbete ligger bakom framgången, men trots det är Lena Jansson lite förvånad över all medvind. Hon skakar på huvudet när hon tänker på det.

– Om personalen skulle prioritera alla sina arbetsuppgifter på samma sätt som de har gjort med träningen skulle vi vara så effektiva att det inte skulle finnas någon kö till äldreomsorgen.