KARIKATYRERNA. Vid midnatt brakar mjölktappningen igång på Slagelse mejericentrum. De silverglänsande tappningsmaskinerna dunkar rockrytmiskt fram fyllda mjölkkartonger. Mycket snabbt fylls de virvlande transportbanden av framrusande literförpackningar.

På mejeriet produceras Expressmjölk för hela den danska huvudstadsregionen. Från tolvslaget kan förpackningarna stämplas med dagens datum och från tidig morgon finns mjölken ute i butikerna. Nästan en miljon liter mjölk lämnar mejeriet varje morgon.
Bland de snabba transportbanden går Kurt Prüsse runt. Han sköter mjölktappning och kontrollerar kartongerna.
– Nu sprider sig dansk mentalitet över världen. Karikatyrteckningarna är dansk humor och inte alls menade som någon provokation, säger han.

Han har sett teckningarna på profeten Muhammed i Jyllands-Posten. Han tycker inte att det är något särskilt med dem. Muslimers reaktioner världen över ser han som en storm i ett vattenglas.

Slagelse mejericentrum ligger åtta mil sydväst om Köpenhamn och det är en del av den svenskdanska koncernen Arla.
Bojkotten mot danska varor, i en rad muslimska länder, har lett till en kraftig nedgång för exporten av fetaost och smör. Det har i sin tur lett arbetsbrist och på två anläggningar nära Ålborg på Jylland arbetar delar av personalen bara varannan vecka. Till en början såg det ut som om 100 mejeriarbetare skulle förlora sina jobb, men efter förhandlingar mellan fack och arbetsgivare varvar många anställda jobb med a-kassa. Det kommer dock bara ske i tre månader. Därefter ska Arla besluta om anställda ska sägas upp.

Efter mörkrets inträde
Transporterna från mejeriet till affärerna innehåller alla slags kylvaror. Under kvällen kommer kött, fisk, ägg och grönsaker till Arla-anläggningen och medan mjölken tappas plockar anställda ihop varor i terminalens gigantiska kylrum. Huvuddelen av de 470 anställda arbetar på natten.
Jorma Kärkkäinen bodde några år i Oxelösund innan han träffade sin danska fru. Nu har han jobbat mer än 20 år på mejeriet med att plocka i ordning varor till livsmedelsaffärer.
– Man ska ha stor respekt för andra religioner och inte provocera för provaktionens skull. Det var fel att publicera teckningarna, säger han.

Men Jorma Kärkkäinen reagerar mot de våldsamma protesterna i Mellanöstern. Samtidigt tror han dock att de flesta muslimer är som folk är mest och att det bara är ett fåtal extremister som står för flaggbränning och attacker på ambassader och konsulat.
– Jag tror att det gäller att tiga still nu så löser det sig.
Ungefär samtidigt som plockningen börjar är varumottagarna färdiga med sitt arbete. Med små truckar, elhästar, har de fyllt terminalbyggnaden med livsmedel som om några timmar lämnar mejeriet på lastbil.

Runt sina truckar står ett gäng varumottagare och röker. De tycker att Muhammed-teckningarna är bra för att skämta och skoja.
– Teckningarna är mycket skojiga. Det är lite fjantigt att de reagerar så starkt i Mellanöstern. Dessutom går protesterna ut över fel människor, säger Per Christiansen.
Mogens Kristensen konstaterar att muslimerna i Danmark nog inte har det så bra nu, men han säger också:
– Det är bra att regeringen står fast och inte bara ber om ursäkt.
Truckförarna befarar att uppståndelsen kan leda till att självcensuren blir större på de danska tidningarna.

Över gränsen
I den senaste opinionsmätningen går det främlingsfientliga Danskt Folkeparti framåt kraftigt samtidigt som socialdemokraterna förlorar stöd. Truckförarna tror att det beror på att Danskt Folkeparti säger precis det som många danskar tycker – att Danmark ska ställa krav på invandrarna. Däremot är det ovanligt att någon öppet berättar att de stöder det främlingsfientliga partiet, berättar de. Sådana sympatier håller man för sig själv. På arbetsplatsen är teckningarna och konflikten i dess spår en stor diskussion. För facket är detta dock ingen fråga att behandla, förklarar Henrik Olsen, förtroendeman i Närings- og nydelsemiddelsarbejderforbund. Det skulle det dock bli om Muhammed-bråket skulle leda till produktionsminskning också i Slagelsemejeriet.
Visserligen tycker Henrik Olsen att publiceringen var dålig, men han tillägger:
– Det har gått för långt. Muslimerna har fått vad de vill ha.
På dagen görs bland annat yoghurt, filmjölk och grädde. Med det arbetar Brian Jensen, Niels Andersen och Marianne Petersen. De berättar att extraarbetet på söndagar dragits in och att fem anställda nyligen sagts upp och bakom det fanns den hårdare konkurrensen från tyska mejerier.

I Danmark finns inga regler för uppsägningar utan det är arbetsledarna som väljer ut vilka som ska sluta. De tre tror att de tittar på frånvaro, sjukdomsperioder och uppförande på jobbet.
– Det kändes mycket otryggt i höstas, säger Marianne Petersen.
Mejeridirektör Ole E Hansen kallar uppsägningarna för en allmän aktivitetsanpassning. Han säger också att Slagelse mejericentrum som alla delar av Arla har krav på sig att göra besparingar.
Han förklarar att Arlas hållning i uppståndelsen kring teckningarna är att andra kulturer ska respekteras och att det inte behöver gå ut över yttrandefriheten.
– Det finns inga vinnare i den här historien. Enda lösningen är en dialog och att öka förståelsen för varandras åsikter.
Han berättar att företaget har regler som svenskar kanske tycker är fyrkantiga.
– Vi ställer krav avpassade för jobbet. De som anställs ska kunna läsa och skriva danska. Dessutom har vi kommit överens med de anställda om att vi på arbetet bara pratar danska. Det är till exempelvis inte tillåtet att alla runt ett bord i matsalen pratar turkiska.

Inte terrorister
Suan Ismajlovic arbetar i mejeriets centrallager. Det har han gjort i nästan ett år. Han är muslim och kom till Danmark från Bosnien för tio år sedan tillsammans med sina föräldrar.
På jobbet är diskussionen om islam bra med de flesta. Arbetskamraterna förstår honom och Suan Ismajlovic förstår dem.
En arbetskamrat har dock givit sig på honom och provocerat honom sedan teckningarna publicerades. Det stoppade hans arbetsledare som förklarade att så gör man inte på jobbet.
– Det som sker nu gör det värre för oss muslimer. Vi är inte alla terrorister. Alla muslimer stöder inte de våldsamma protesterna, men m&
aring;nga tror att alla muslimer är sådana.

Nu ser Suan Ismajlovic ut som en dansk och pratar som en dansk, men så snart han nämner sitt namn förändras människor bemötande. Han är förtvivlad över att alla muslimer buntas ihop till en hotfull grupp.
– Islam säger att vi ska älska varandra. Inte slå ihjäl varandra.

Läs också: Bönestund på undantag