NYCKELGRUPP. När kraftverkselektrikerna strejkade för ett år sedan var det bara de inhyrda entreprenörerna som la ned arbetet på Björklinge Energi. Alla elektriker flyttades till andra arbetsuppgifter.

Traktorföraren och egna företagaren Leif Brodén skrattar och säger:
– Så funkar facket.
Nu är han inte särskilt upprörd över det. Den blockerade delen av jobbet hos elföretaget norr om Uppsala stod bara stilla i två dagar. Leif Brodén hade annat att göra. Det är många som vill ha hjälp med grävning.
– Konflikten var dessutom befogad, eftersom den handlade om utländsk arbetskraft som dumpar lönerna.

Den bleka vintersolen står lågt. De snöklädda fälten är fläckade av grästuvor. Marken vibrerar av traktorns grävanordning. Tillsammans med Jan Pettersson gräver Leif Brodén ner en högspänningskabel. Jan Pettersson går långsamt efter traktorn och matar ner den tjocka svarta kabeln. Det är mycket lugnt och stilla. Någon enstaka bil far förbi på landsvägen mellan Månkarbo och Östervåla.

Leif Brodén och Jan Pettersson arbetar nästan alltid tillsammans. De känner varandra och behöver inte prata särskild mycket för jobbet ska fungera. Det räcker med ett tecken för att den andre ska förstå.
– Jag tillbringar mer tid ihop med honom än med frun, säger Jan Pettersson.

Ingen osämja
Han är den facklige på företaget. Han vet inte riktigt om han ska kallas klubb- ordförande eller fackligt förtroendevald. Det var i alla fall ingen annan som ville ta på sig ansvaret, och de andra är glada att han gör det. Kanske beror det låga intresset på att det mesta fungerar bra på företaget. Det finns ingen större osämja med cheferna. På Björklinge Energi arbetar 14 kraftverkselektriker.

Förra året var kraftverkselektrikerna den mest stridbara LO-gruppen genom att de var ute i två avtalskonflikter. De arbetar på kraftverk och sköter överföringen av elektricitet fram till husen. Där tar installationselektrikerna vid. Kraftverkselektrikerna är en liten
grupp – bara 2 000 i Elektrikerförbundet i hela landet, men de har en mycket strategisk roll i elförsörjningen. Men det tycker Jan Pettersson inte att facket ska utnyttja:
– Jag är nog inte så stridbar.
Han tycker att det verkar som Elektrikerförbundet får ta striden för hela LO, och någon ska väl göra det – men andra fack borde
också kunna hjälpa till.

Björklinge Energi är en ekonomisk förening med 10 000 medlemmar. Föreningen lägger allt överskott på underhåll och förbättringar av elnätet.
Företaget har sina kunder spridda från Göteborg till Piteå, men de allra flesta finns i närområdet. En del av dem kommer in och betalar sina räkningar kontant på kontoret.
Vd Anders Carlsson berättar att det funnits folk i bolagsstyrelsen som föreslagit att alla elektriker ska sägas upp och jobbet läggas ut på andra. Han säger att det kommer från människor som inte förstår verksamheten. Björklinge Energi vill ha anställda montörer, som känner till företagets elnät och kan underhålla det. Elavbrotten är få och det beror på det välskötta nätet och på tur med vädret.

Luftedningar
En speciell del av verksamheten är kunderna som inte betalar sina räkningar och därför ska få sin elektricitet avstängd. En kund har ett ständigt hot om avstängning, men han klarar alltid ut sina skulder i sista stund.
– Uppenbarligen har han andra prioriteringar för vad han ska göra med sina likvida medel, säger vd Anders Carlsson.
Han blev nyligen invald i arbetsgivarorganisationen Efa:s styrelse. Han säger sig ha respekt för Elektrikerförbundet, men också att ”de är duktiga på att utnyttja sitt slagläge”.

Företagets litenhet gör att alla elektrikerna jobbar med i stort sett alla slags arbetsuppgifter. Inne i Björklinge flyttar Patrick Andersson och Björn Johansson på en luftledning för att ge plats åt en ny gata och nya villor. Björn Johansson har klättrat upp i en grå trästolpe, som vajar med hans rörelser. Patrick Andersson skickar upp de verktyg han behöver med en lina.

Patrick Andersson har bara jobbat ett år på Björklinge Energi. Han utbildade sig till elektriker på gymnasiet, för det måste han ju gå i skolan för att lära sig. Reparera bilar och annat kan han lära sig själv.
– Än har jag inte upptäckt några baksidor med jobbet. Det är en viss frihet att få jobba ute och styra sig själv, säger han.
Vare sig han eller Björn Johansson är särskilt intresserade av facket. Engagemanget kommer nog när det blir konflikt, tror de, men de har ändå lite svårt att komma ihåg vad strejken för ett år sedan handlade om. Då åkte Björn Johansson till Småland för att röja upp efter stormen Gudrun.
– Även om det är strejk måste vi jobba för att laga störningar och se till att elen kommer fram. Det går inte att stänga av och skita i det, säger Björn Johansson.

Svacka i dag
Just i dag tycker inte kollegan Stig Joelsson att det är så roligt på jobbet. Han röjer kring en elledning I Bälinge. Med en stångsåg som når lika högt upp som ledningarna sågar han för hand bort grenarna som vuxit sig för nära ledningen. Det är tungt. Inte nog med det. Ledningarna går ofta nära hus och fruktträd. Det händer att det blir konflikter med husägarna när linjemontörerna tvingas kapa grenarna på deras äppelträd. I 25 år har Stig Joelsson har arbetat på ”Elverket”. Tidigare hade elektrikerna olika lönerna. Nu ligger alla på drygt 22 000 kronor i månaden. Det är bättre tycker han.

– Nu slipper vi tjafset och snacket om hur mycket högre lön någon ska få för ett traktorkort eller ett sprängkort.
Visserligen är jobbet inte det bästa i dag, men Stig Joelsson trivs egentligen mycket bra. Det är arbetskamraterna och att alltid arbeta utomhus han gillar. Han skulle absolut inte kunna tänka sig att gå tillbaka till sitt tidigare jobb på en mekanisk verkstad. Det var inomhus, slamrigt och dammigt. Nog skulle Stig Joelsson kunna tänka sig ett annat jobb än kraftverkselektriker, men vad vet skulle vara vet han inte.