Utgången i den segslitna tvisten är en seger både för flygvärdinnan och för det norska fackförbundet Parat som drivit hennes fall.

– Men det är också en seger för all utländsk personal som arbetar i ett annat land, säger Parats vice ordförande Vegard Einan.

Om två veckor, den 21 mars, skulle en norsk domstol behandla uppsägningstvisten mellan italienskan Alessandra Cocca, bosatt i Oslo, och det irländska lågprisflygbolaget Ryanair.

Alessandra Cocca. Foto: Parat.com

Hon sades upp med kort varsel 2013 på oklara grunder. Ryanair åberopade säkerhetsskäl.

Själv hävdar hon att hon hade uppmärksammat bolaget på brister i säkerheten.

Ryanair ansåg att saken skulle avgöras i irländsk domstol. Flygvärdinnans fackförbund Parat tog strid för att den skulle prövas i Norge enligt norsk arbetsrättslagstiftning.

Efter flera procedurer genom rättsväsendet avgjorde den norska lagmansretten förra året att utländsk personal som är stationerad i annat land ska omfattas av lagen i landet där de bor.

Ryanair valde att inte överklaga till högre instans. I stället skulle målet avgöras i Moss tingsrätt den 21-22 mars.

Att de långdragna juridiska turerna ledde till att uppsägningstvisten skulle avgöras enligt norsk lag var en första stor och principiell seger.

Enligt Parat betyder den mycket för alla utstationerade arbetstagare. Detta utfall innebar av allt att döma också att Ryanairs utsikter att vinna målet hade minskat.

Ju närmare rättegångsdatum man kom stod det klart att Ryanair ville ha en förlikning.

Nu har bolaget tillsammans med bemanningsföretaget CrewLink gått med på att betala ut tre årslöner eller 570 000 norska kronor till Alessandra Cocca.

Arbetet Global talade i förra veckan med Alessandra Cocca som då var på väg hem till Italien på semester i avvaktan på rättegången. Redan då var hon segerviss:

– Jag ville verkligen kämpa. Redan genom att få saken till norsk domstol vann vi en stor seger.

Tack vare förlikningen får hon nu tre årslöner, men hon får inte jobbet tillbaka.

– Jag skulle inte vilja tillbaka till Ryanair, men jag gillade jobbet och hoppas hitta något annat flygbolag, säger Alessandra Cocca som nu arbetar i en cateringfirma på Gardermoens flygplats.

I ett pressmeddelande vidhåller Ryanair att uppsägningen var korrekt, men att man gått med på förlikningen eftersom rättegångskostnaderna skulle bli ännu dyrare. Dessutom påpekar man att saken inte är betydelsefull längre sedan Ryanair har stängt sin bas vid Rygge flygplats i Moss.

Bengt Rolfer

LÄS OCKSÅ:

Så vill Ryanair stoppa strejkerna

Demonstrationer mot Ryanair i Danmark

Ryanair lämnar Köpenhamn

S och Ryanair i Twitterhån

Ryanair hotar säljare med sparken