Peter Hammarin (i förgrunden) och Johan Ingelskog, enhetschefer på Kommunal, på medlemsmötet i Råstagaraget i torsdags kväll. Foto: ERIK MÅRTENSSON

I dag har Kommunal dragit upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet i Råstagaraget.

– Det är en unik insats i en unik situation. Relationerna mellan företaget, facket och de anställda är väldigt, väldigt dåliga att döma av det vi har fått oss till del hittills. Då krävs att vi agerar från förbundet. Nu handlar det primärt om att hjälpa medlemmarna, säger Johan Ingelskog, chef för Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

Från och med måndag och hela nästa vecka kommer ett antal ombudsmän från förbundskontoret att vara på plats i Råsta. Syftet är att träffa medlemmarna och lyssna på dem.

– Vi vill ta reda på vad det är vi behöver ta upp tillsammans med fackets lokala representanter på arbetsplatsen, berättar Johan Ingelskog.

Förbundet tar över ansvaret från Stockholmsavdelningen. Avdelningen tog i sin tur över ansvaret och förhandlingsrätten från det lokala facket för några månader sedan.

– Vi tar det här på fullt allvar. Det är ovanligt att ett medlemsmöte med så stor uppslutning ställer ultimatum och hotar med att gå ur facket.

Av mötet att döma är arbetstiderna det enskilt största problemet, även om det finns många andra. Nu ska Kommunal centralt ta reda på om Stockholmsavdelningen har tecknat ett lokalt avtal om arbetstiderna.

– Utifrån den information vi har tillgänglig just nu så har avdelningen inte skrivit på något papper om arbetstiderna. Vi ska kontrollera det på plats på måndag. Vi kommer att gå till botten med alla förhandlingar som har skett på Råstagaraget.