”Man kan inte övertyga någon annan att börja träna”
På sjukhusgymmet ställer anställda upp som kvällsvärdar.
– Man har inga ursäkter att inte röra på sig. Och i vårt yrke är det en enorm hjälp för rygg och nacke, säger undersköterskan och värden Pia Söderberg.
Två kvällar i veckan tar Pia Söderberg hand om sjukhusets träningsanläggning. Barnmorskan Charlotta Johansson viger två kvällar i månaden.
– Det är en enorm förmån att få träna här och jag önskar att ännu fler skulle komma hit, säger Charlotta Johansson.
Som kvällsvärdar får de dessutom tillgång till gymmet dygnet runt.
Träning är oerhört viktigt tycker de, inte minst eftersom jobbet i vården är påfrestande.
Pia Söderberg tillbringar arbetsdagarna på operationen.
– Du drar i stora röntgenapparater, du ska lyfta patienter när de sover, höja och sänka bord, krypa på golvet efter sladdar och tappade grejer, säger hon, som blir spindeln i nätet vid operationsbordet.
Ibland får hon klä sig sterilt och vara med direkt vid operationen.
– Då får vi hjälpa till att lyfta ett ben, eller dra i hakar, säger Pia och illustrerar i luften kraften som kan krävas.
Hakar?
– Ja, ofta är det när magar ska öppnas, säger hon.
Även att stå still i flera timmar är jobbigt. Då kan det gnissla i knäna efteråt.
Jobbet som barnmorska kräver också det en stark kropp. Charlotta Johansson sträcker sig åt olika håll för att illustrera hur många konstiga ställningar det kan bli på förlossningen. Ibland behöver hon nästan klättra upp i sängen för att undersöka mamman, ibland krypa ner på golvet.
– Det är inte läge att be mammorna anpassa sig: ”Nu vill jag stå lite, skulle du kunna …”
Gymmet Lyftet ligger i en källarlokal i Danderyds sjukhus i Stockholm. Så här på måndagskvällen är det sporadisk aktivitet vid maskinerna. Högtalarna dunkar ut Pharrell Williams, och låten ackompanjeras av löpbandens släpljud och springskornas rytmiska nedslag
Bebisen Elvira lyckas öppna en pennvässare och sprider ut små träflisor. Noggrant stoppar hon tillbaka en efter en.
– Det är lite trixigt med logistiken, säger mamma Charlotta Johansson, och kastar ett öga genom speglarna på dubbelvagnen i entrén, där treåringen sover. Men det brukar gå bra att ha barnen med, säger hon.
– Jag har varit föräldraledig jättelänge, och är på väg tillbaka till formen, säger hon.
Förmånen som arbetsgivaren erbjuder, att få ett eget träningsprogram och personlig tränare vid behov, håller de högt.
– Hon skrek mycket i början, säger Charlotta Johansson och pekar på Elvira som kryper runt på golvet med en fascinerande effektiv hasteknik.
– Då fick jag ett träningsprogram där jag kunde ha henne i babybjörnen på magen.
Pia Söderberg ändrade livsstil för drygt 20 år sedan. Då jobbade hon för mycket, stressade och gick upp 30 kilo.
Hon hade fått för sig att hon behövde en massa saker, som en ny soffa, en semester. Och för att ha råd jobbade hon dubbla pass. Och åt på fel tider och under hela dygnet, sprang till korvkiosken och köpte vad som fanns.
– Jag lovade mig själv att aldrig hamna där igen, säger Pia Söderberg, som tog tag i problemen när systern träffade en gymägare.
Därigenom lärde hon sig det mesta om träning, och fick också i gång sig själv. Dessutom gjorde hon upp med det ohälsosamma övertidsarbetet, och bröt den negativa spiralen.
Nyligen har hon bytt avdelning och därifrån har ett tiotal personer anmält intresse för att följa med henne ner till gymmet.
Hon säger att det inte går att övertyga någon att börja träna, de måste komma till insikt själva.
– Man får väl lyssna av var de befinner sig mentalt, man kan höra på deras resonemang, om det står: ”hjälp mig” i pannan med stora bokstäver, säger Pia.
För det är en känslig sak, det är lättare att be någon följa med som redan ser vältränad ut, än en som ser ut som Pia gjorde för 20 år sedan, då hon gått upp kraftigt i vikt och var totalt otränad.
– Jag tror inte arbetsgivaren lägger sig i, tyvärr, säger Pia Söderberg.
– Om det inte går ut över patienternas säkerhet. Eller vid sjukskrivningar, då blir det hänvisning till gymmet direkt, säger Charlotta Johansson.
Läs också: