I tisdags omkom två polska arbetare vid bygget av ett kraftvärmeverk i Värtahamnen. Ytterligare en person skadades svårt. De träffades av ett mer än 40 ton tungt byggelement som lossnade från en kran.

Men olyckan hade kanske kunnat undvikas om entreprenören, den österrikiska firman Andritz, anmält en liknande olycka vid bygget av ett kraftvärmeverk i Växjö.

– För cirka två månader sedan har vi fått rapporter om att en i princip likadan olycka har skett på den här arbetsplatsen i Växjö. Man har haft en enorm tur att det inte blev några personskador eller att någon omkom, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Småland, till SVT:s regionala nyheter ABC.

Facket uppger att Andritz visserligen skrivit en tillbudsrapport om olyckan, men struntat i att skicka in den till Arbetsmiljöverket. Om myndigheten känt till tillbudet hade en utredning av händelsen kanske kunnat förhindra olyckan i Värtahamnen, enligt Byggnads. Facket uppger också att det ska finnas mer än 30 rapporter om olyckshändelser i samband med bygget i Växjö.

Mikael Forslund, vd för Andritz, medger för ABC att det skedde ett tillbud i mars, där en rökgas trumma på tre ton tappats, men att företaget inte sett det som en olycka eftersom ingen skadades.

Enligt facket handlar det dock om en annan olycka, då det förekommit flera tillbud med saker som tappats från kranar på byggarbetsplatsen utan att det rapporterats till Arbetsmiljöverket.

Även bygget vid bygget i Värtahamnen hade flera olyckor skett före dödsolyckan i tisdags. I september föll en man närmare tio meter genom en lucka i golvet, men klarade sig utan livshotande skador, vilket Arbetet berättat om tidigare.

Ytterligare fem incidenter ska ha inträffat på bygget det senaste året, enligt Aftonbladet. Det handlar om tre olyckor där arbetare skadats, ett fall, en elolycka och en klämsolycka. Dessutom hade två allvarliga tillbud utan skador rapporterats, enligt Aftonbladet som tagit del av anmälningarna till Arbetsmiljöverket.