Över tusen nya jobb är på gång i Kiruna. Det handlar om nya gruvor och en ökning av LKAB:s järnmalmsproduktion med över 30 procent.

I går gav Mark- och miljödomstolen ett positivt besked till LKAB när det gäller dagbrottet i Mertainen i en deldom, som innebär att gruvföretaget får sätta i gång med förberedande arbete och att gruvbrytningen enligt domstolen är tillåten. I deldomen sägs också att det slutliga miljötillståndet kommer inom kort. Det betyder inom några månader.

Per-Erik Lindvall, teknisk direktör på LKAB, säger att det här i praktiken är ett klartecken för den planerade gruvbrytningen i Svappavaara. Han säger att de nya gruvorna i Svappavaara kommer att ge 500 jobb och till det kommer minst lika många som arbetar med service kring gruvorna. För att bygga gruvorna behövs dessutom några hundra byggnadsarbetare under ett och halvt år.

– Det finns ingen arbetslöshet i Kiruna. Den stora utmaningen är att få folk att flytta in och då gäller det att snabba ordna bostäder och skapa ett attraktivt samhälle, där de nyanställda vill bo, säger Per-Erik Lindvall.

Mertainen är den största av tre nya gruvor. I Gruvberget är brytningen redan i gång och i Leveäniemi börjar förberedelserna under 2015. Tanken är att de tre nya gruvorna i Svappavaara ska öka LKAB:s produktion från 26 miljoner ton järnmalmsprodukter till 37 miljoner ton.

Beslutet i Mark- och miljödomstolen betyder att LKAB får sätta i gång att avverka skog, bygga verkstäder och förbereda gruvdriften i Mertainen. Gruvbolagets plan är att malmbrytningen i Mertainen ska sätta i gång 2015.

I Svappavaara bor drygt 400 personer. Orten ligger fem mil sydost om Kiruna och är en del av Kiruna kommun. Dagbrottet i Mertainen ligger 1,5 mil nordväst om tätorten Svappavaara.