Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Tre av Ingelas kollegor fick stroke: ”Övertygad om att det är stressen”

Skyddsombudet Ingela Korhonen såg hur kollegorna blev sjukskrivna av stressen. När den tredje anställda på avdelningen fick en stroke, fick hon nog och larmade Arbetsmiljöverket. Nu hotas Örnsköldsviks sjukhus av böter.

Under hennes sju år på den medicinska akutvårdsavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus har patienterna blivit sjukare samtidigt som resurserna är desamma, säger undersköterskan Ingela Korhonen. 

Vissa pass är underbemannade och arbetsbelastningen så hög att det är svårt att hitta tid för återhämtning  – många kollegor har blivit utbrända och sjukskrivna. 

– Efter att tredje kollegan fick en stroke kände jag att nu får det faktiskt vara nog, för jag är ganska övertygad om att stressen har bidragit till det. Man underskattar den etiska stressen i vården, säger Ingela Korhonen. 

Arbetsgivaren anser dock inte att arbetsbelastningen bidragit till att de tre anställda drabbats av stroke.  

“De har utretts och har ingen koppling till arbetsmiljön”, skriver verksamhetschef Leif Ehlin i ett mejl till KA. 

Brist på återhämtning

Men på Arbetsmiljöverket anser man att arbetsgivaren Region Västernorrland behöver jobba för att förbättra arbetsmiljön. Åtgärder behöver sättas in och det senast i maj  – annars väntar böter på 100 000 kronor.

Det är ett resultat av att Ingela Korhonen för snart ett år sedan larmade myndigheten, genom en så kallad 6:6a, en begäran om åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. 

Arbetsgivaren svarade då med att bland annat uppdatera handlingsplan och krispärm. Och gjorde en mätning av den psykosociala arbetsmiljön. Den visade på dåliga resultat på faktorer som ledarskap, återhämtning och arbetsbelastning. 

– Man har åtgärdat de enkla sakerna, som handlingsplaner. Men det som ger direkt ohälsa, som hög arbetsbelastning och rätt resurser, det är kvar, säger Ingela Korhonen. 

Fått ta mycket skit

I höstas bestämde hon sig därför tillsammans med Kommunals huvudskyddsombud att på nytt kontakta Arbetsmiljöverket, som i december gjorde en inspektion och Arbetsmiljöverket går nu ett steg längre och kräver att sjukhuset riskbedömer arbetsbelastningen och prioriterar arbetsuppgifterna. 

– Det var en lättnad för jag har fått ta jättemycket skit för det här, säger Ingela Korhonen som varit sjukskriven men nu är tjänstledig från sitt jobb då hon blivit gruppledare för det lokala Sjukvårdspartiet. 
 
Ingela Korhonen säger att hon blev ifrågasatt av arbetsgivaren efter anmälan till Arbetsmiljöverket.  

– Arbetsgivaren tyckte att jag inte följt samverkan och att jag i stället för att anmäla borde ha fokuserat på vad kan vi göra bättre. 

Enligt Ingela Korhonen har varken hon eller Kommunals huvudskyddsombud blivit inbjudna att arbeta med att ta fram en ny riskanalys, inte heller har de fått vara med när en prioriteringslista tagits fram. 

Frågorna har diskuterats på arbetsplatsträffar när hon inte varit med.  

Kritiserade skyddsombudet

Samtidigt skrev en grupp kollegor i november en insändare i lokaltidningen där de anklagade Ingela Korhonen – deras eget skyddsombud – för att svartmåla avdelningen och skapa en negativ stämning. 

”En önskan om att få mer personal är såklart med på listan. Men det är inget som kan trollas fram”, skrev undersköterskorna. 
 
Ingela Korhonen tycker det tråkigt att en grupp kollegor ställt sig på chefernas sida.  

– Det kändes som en kniv i ryggen. Men jag har haft jättebra stöd från Kommunal och från andra kolleger, säger hon. 

Kommunal har bestämt väcka en tvist om hindrande av skyddsombud. Kommunalarbetaren har sökt ansvarig ombudsman på avdelningen, som inte vill kommentera ärendet eftersom det pågår.  

Välkomnar utredning

Verksamhetschef Leif Ehlin påpekar att prioriteringslistan gjordes tillsammans med det nya skyddsombudet, och skriver i sitt mejl att han inte känner till att Ingela Korhonen skulle ha hindrats i sin roll. Han välkomnar Kommunals utredning. 

“Skyddsombuden har en väldigt viktig roll och det är självklart för mig att skyddsombudet inte hindras i sin roll.” 

 Nu ska arbetsbelastningen utredas och det ska göras en ny mätning av den psykosociala arbetsmiljön.