Trögt med etableringsjobben – men nu har Fastighets ärvt nya avtal
Etableringsjobb skulle hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Men trots miljoner i potten för anställningsformen fick bara 32 personer etableringsjobb 2024, enligt tidningen Arbetet.
I Fastighets branscher fanns två avtal om etableringsjobb i fjol, men nu har det blivit fler.

Fastighets har tecknat egna avtal om etableringsjobb inom städ och övertagit avtal från Kommunal om jobb inom hästnäringen.
Tanken bakom etableringsjobben är att de ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Arbetstagaren får med ett etableringsjobb en kombination av lön från arbetsgivaren och ersättning från staten och kan pågå i max två år. Sedan är förhoppningen att anställningen ska övergå i en fast anställning.
32 fick jobb 2024
Det var den dåvarande socialdemokratiska regeringen och arbetsmarknadens parter som 2017 kom överens om anställningsformen etableringsjobb. Då såg man framför sig att det skulle skapas 10 000 etableringsjobb i olika branscher.
I december 2022 kom sedan Svenskt Näringsliv, LO och Unionen överens om ett avtal om etableringsjobb. Sedan tecknade även Fremia ett likadant avtal med LO och Unionen och Arbetsgivaralliansen.
Men trots den stora satsningen var det, enligt Arbetet, bara 32 personer som fick etableringsjobb under 2024. Tidöpartierna hade avsatt 260 miljoner kronor i budgeten för reformen 2024. Men bara 1,2 miljoner kronor användes till etableringsjobben.
Fastighets har ärvt avtal
Etableringsjobben måste antas via kollektivavtalsförhandlingar på förbundsnivå för att kunna användas på en arbetsplats. Fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna måste alltså komma överens om på vilka avtalsområden som etableringsjobben kan tillämpas.
Fastighets har tecknat en central överenskommelse om anställningsformen med Fremia och Arbetsgivaralliansen. Men i Fastighets branscher fanns 2024 bara två avtal om etableringsjobb. Båda finns inom städ i egen regi. Ett av dem är med Almega Vårdföretagarna och det andra med Almega Tjänsteföretagen.
Nu, efter att Fastighets fått ärva flera avtal i häst- och golfnäringen från Kommunal, har förbundet ytterligare fyra avtal om etableringsjobb, enligt Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson. De gäller både på hästavtalen med Almega och på golfavtalet med Gröna arbetsgivarna.
Varnar för snedvriden konkurrens
Men Fastighets har länge varit kritiskt till upplägget på etableringsjobben, framför allt när det gäller städbranschen, där det finns en utbredd deltidsproblematik. Etableringsjobben innebär att man kan komma in på en heltid, och få lönekostnaden delvis finansierad av staten.
— Med kravet på heltid som etableringsjobben har blir det en snedvriden konkurrens på städsidan. Folk där har generellt inte heltid. Om någon då kommer in på en subventionerad anställning på heltid blir det inte bra, säger Sanna Wallin, centralt ansvarig för fackligt-politiskt arbete på Fastighets.

Sanna Wallin, ombudsman på Fastighets.
Hon framhåller att Fastighets kämpar för att de deltidsanställda medlemmarna ska få jobba heltid och ha sammanhållna anställningar.
— Men så kommer de styrande politikerna och inför något sådant här. Det blir fel. Sedan har vi kanske inget annat val ibland än att hoppa på tåget, säger Sanna Wallin.
Vid årsskiftet 2024/2025 hade Medlingsinstitutet information om att 111 branschavtal hade kopplats in på överenskommelsen om etableringsjobb på den svenska arbetsmarknaden.
Flest etableringsjobb finns i apoteksbranschen.