Ta inte skit från chefen – här är bästa tipsen
“Passar det inte kan du väl byta jobb?” När chefen sa det på en arbetsplatsträff, reste sig alla undersköterskor upp och lämnade rummet.
Här tipsar Lena Ericson Höijer, Kommunal Stockholm Mitt, om hur du kan göra för att inte ta skit från din arbetsgivare.

Kommunals Lena Ericson Höijer tipsar om hur du kan agera när chefen pressar.
1 Du vaknar upp med en rygg som låst sig och huvudet spränger, men chefen tycker du ska ta en alvedon och komma in för ni är kort om folk.
Lösning: Har du en chef som säger så får du dra till med att du fått covid-19 eller vinterkräksjukan, för det vill chefen inte ha på arbetsplatsen.
Värna om din hälsa! Kommunalare sjukanmäler sig inte i onödan, framförallt av ekonomiska skäl men också för att de är lojala mot sina kollegor.
Jobba förebyggande tillsammans. Ta upp det med en kollega och fråga har det hänt dig också? Kanske finns fler som råkat ut för samma sak. Då kan ni skriva ett brev tillsammans till chefen och förklara att det här accepterar vi inte.
Och skicka även brevet högre upp till förvaltningschefer. Ingen i ledningen kan säga att det är okej att anställda inte får sjukskriva sig.
2 Du öppnar förskolan och det visar sig att du blir ensam med hela barngruppen, för det finns ingen vikarie – igen.
Lösning: Ring rektorn och tala om hur det är. Det här är en situation som förskolan ska ha en plan för och du ska veta hur du ska göra.
Om du känner att “det här inte är säkert vare sig för mig eller barnen” så ska det finnas någon slags nödsignal, en rutin för hur ni ska lösa det.
Om arbetsmiljön är dålig – ta hjälp av föräldrarna. Du behöver inte stå i dörren och le som en flygvärdinna. Ofta finns det en tyst regel om att är man professionell så pratar man inte med föräldrarna.
Men sätt dig över det och informera föräldrarna om läget.
Undvik att vara alarmistisk. Tala lugnt om att i dag kommer jag att vara ensam fram till klockan nio för min kollega är sjuk.
Sedan får föräldrarna dra sina egna slutsatser – och då kanske de kontaktar rektorn och ni får hjälp.
3 Passar det inte så kan du byta jobb, säger chefen när du lyfter kritik.
Lösning: På ett äldreboende pratade undersköterskor ihop sig innan mötet. När chefen sa att de kunde byta jobb så reste alla på sig och lämnade rummet. Chefen blev alldeles paff.
Nyckeln här är att gå ihop i arbetslaget. Våga fråga varandra hur kollegorna mår. Säkert är det fler som tycker det är för tufft. Föreslå att ni ska ta upp det tillsammans på nästa arbetsplatsträff.
Törs kollegorna inte säga något på träffen så föreslå att de i alla fall nickar instämmande när du tar upp det. Då blir kritiken starkare.
Låt inte samma person prata på varje möte utan turas om så att ni visar att ni gör detta tillsammans. Om alla pratar med en till person inför mötet blir ni fler som stöttar varandra.
4 Du har lyft problemen med både den gamla och nya chefen och så blir det chefsbyte igen – och den nya chefen säger att hon måste få tid att sätta sig in i allt först.
Lösning: Försök jobba tillsammans med chefen. Cheferna har ofta också en dålig arbetsmiljö och är pressade.
Säg till chefen att vi ser att du är stressad men vi tror att du vill göra det som är bra för oss. Fråga om ni inte ska försöka göra något åt det tillsammans?
Cheferna har all anledning att ställa upp på personalens arbetsmiljö, för då får de stöd av sin personal. Men då måste de kunna lita på personalen och berätta att ledningen börjar harkla sig och säga att jag överstiger min budget, och då kanske jag inte får vara kvar.
I så fall kan arbetslaget reagera och skriva en namninsamling.
5 ”Här är vi professionella och pratar inte om problemen, vi löser dem.”
Lösning: Tyvärr så finns det en kultur, särskilt i förskolan, att man ska vara jätteproffsiga med sin skollag och sina metoder.
Det är såklart bra att vilja göra ett jättebra jobb, men baksidan är att den som vågar säga hur tufft det är avfärdas med att ”det gäller att vara professionell”.
Det betyder att man ska klara precis vad som helst. Och det gör man ju inte.
Börja våga prata med varandra om hur ni mår på arbetsplatsen. Våga säga att det var tufft att vara ensam med tolv barn i morse.
Om en kollega säger att du ska vara professionell så fråga hur kollegan haft det under dagen. Hur mår du när du går hem från jobbet? Kändes det okej för dig?
Läs också: Efter 400 larm fick personalen ökad bemanning: ”Cheferna var osynliga”
6 Du skriver tillbud på tillbud, men när facket tar upp problemen så säger chefen att det har den inte hört något om.
Lösning: Undvik att tillbud och arbetskadeanmälningar blir en individfråga. Sitter du själv och skriver en anmälan kan det kännas som att chefen tycker att du är en gnällspik.
Samla i stället några kollegor och skriv tillbuden tillsammans, på ett fik efter jobbet. Tillbud går att skriva på telefonen om man loggar in där.
Om det är flera tillbud som kommer in så är det svårare för chefen att säga att den inte vet om problemen. Och lättare för facket att lyfta problemen med arbetsgivaren.
De kan kännas tröstlöst att skriva tillbud när inget händer. Men det räcker om det är hälften av medarbetarna som skriver tillbud för att det ska bli tyngd bakom.
Vill du bli tagen på allvar måste du ta dig själv på allvar.